Waarom Feyenoord zwaar underdog is tegen Utrecht

22 mei 2021 – Na een uiterst bewogen week staan Feyenoord en FC Utrecht zondagmiddag tegenover elkaar in de finale van de play-offs. In strijd om Europees voetbal lijken de Rotterdammers gezien het thuisvoordeel en de eindklassering topfavoriet, maar op basis van het verleden heeft FC Utrecht duidelijk de beste papieren.

Waarom Feyenoord zwaar underdog is tegen Utrecht

Alleen FC Groningen nam sinds de invoering van de play-offs in 2005/2006 vaker deel aan het seizoenstoetje in de Eredivisie. De noorderlingen deden twaalf keer mee, terwijl ook FC Utrecht met elf deelnames ervaringsdeskundige is. Bovendien was er geen ploeg ooit succesvoller in de play-offs dan Utrecht: de Domstedelingen pakten via deze route liefst vijf keer een Europees ticket.

Feyenoord presteert sinds 2005 juist dramatisch in de play-offs. De Rotterdammers mochten sindsdien vier keer meedoen, maar faalden alle keren om alsnog Europees voetbal af te dwingen. Feyenoord won zelfs nog nooit een wedstrijd: naast de zes nederlagen werd er twee keer gelijkgespeeld. In 2015, de laatste keer dat Feyenoord deelnam, was SC Heerenveen in de halve finale te sterk. In Friesland werd het 1-0, waardoor Heerenveen in de Kuip genoeg had aan een 2-2 gelijkspel.

Feyenoord en FC Utrecht stonden deze week tegenover elkaar in de rechtbank. Feyenoord en de KNVB vonden dat de wedstrijd vanwege het Eurovisie Songfestival kon worden verplaatst, terwijl Utrecht wilde vasthouden aan de oorspronkelijke speeldag (zaterdagavond). Uiteindelijk werd de wedstrijd verplaatst naar zondagmiddag 12.15 uur.

Feyenoord

gerelateerd