Okita schiet NEC in slotfase met prachtgoal naar Eredivisie

23 mei 2021 – NEC is zondagavond na vier jaar afwezigheid gepromoveerd naar de Eredivisie. De ploeg van Rogier Meijer was in het Rat Verlegh Stadion te sterk voor NAC Breda, door een goal van Jonathan Okita in de slotminuten van het duel: 1-2. De Nijmegenaren eindigden als zevende in de Eerste Divisie, maar mogen zich door het uitschakelen van Almere City, Roda JC en NAC Breda met trots Eredivisionist noemen. NAC mag zich opmaken voor nog een jaar Keuken Kampioen Divisie.

Okita schiet NEC in slotfase met prachtgoal naar Eredivisie

Wie voor het begin van de play-offs had gezegd dat NAC en NEC elkaar in de finale van de nacompetitie om promotie en degradatie zouden treffen, was misschien wel voor gek verklaard. De ploegen van Maurice Steijn en Rogier Meijer maakten namelijk een wisselvallig seizoen door en eindigen op de vijfde (NAC) en zevende (NEC) plek in de Eerste Divisie. Des te knapper was dan ook de eindsprint die beide volksclubs in hadden gezet richting dat ultieme doel: promotie naar het hoogste niveau van Nederland. De ploeg uit Breda leverde in de vorige ronde een geweldige prestatie in Drenthe, door FC Emmen na een zinderende strafschoppenserie te verslaan. NEC boekte zeer overtuigende overwinningen op Almere City FC (0-4) en Roda JC (3-0) en hield daardoor ook de Nijmeegse promotiedroom levend.

In een kolkend Rat Verlegh Stadion, waar 2.500 supporters plaats mochten nemen op de tribune, nam de thuisploeg het initiatief. De equipe van Maurice Steijn moest in de vorige ronde tegen Emmen vooral verdedigen, maar kreeg tegen NEC de mogelijkheden om te laten zien wat ze in aanvallend opzicht in huis hadden. NAC had het meeste de bal, maar de Bredase formatie had moeite om door de goed georganiseerde defensie van de uitploeg te komen. De bezoekers waren via Jordy Bruijn, die de hele nacompetitie al de uitblinker is bij de club uit Nijmegen, als eerst dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot ging naast. Diezelfde Bruijn zorgde vervolgens met een uitstekend aangesneden vrije trap voor de openingstreffer. Cas Odenthal kopte goed raak uit de vrije trap van de spelmaker, waardoor de Nijmegenaren halverwege de eerste helft de leiding pakten: 0-1.

Die voorsprong consolideerde NEC vervolgens goed, maar zag NAC wel gevaarlijk worden. Pogingen van Marouan Azarkan en Kaj de Rooij gingen maar net over de goal van Mattijs Branderhorst heen, waardoor NAC in het tweede bedrijf al zeilen bij moest zetten. Dat heeft oefenmeester Maurice Steijn zijn ploeg in de rust ook duidelijk gemaakt, want De Brabanders schoten uit de startblokken in de tweede helft. Echter ontbrak het in de eindfase aan scherpte, aangezien de voorzetten telkens niet nauwkeurig genoeg waren. NAC probeerde het harde werken en aanvallen in het tweede bedrijf te belonen met de gelijkmaker, waarvoor pinchhitters Mario Bilate en Sydney van Hooijdonk het veld betraden. Na zeventig minuten viel de gelijkmaker, die al vanaf het begin van de tweede helft in de lucht hing. Na een goede actie van rechtsback Robin Schouten ramde invaller Van Hooijdonk de dik verdiende gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

De hele tweede helft was het NAC dat het meest aanspraak maakte op de overwinning, maar tot overmaat van ramp voor de ploeg van Maurice Steijn kwam in NEC in de slotfase van het duel op voorsprong. De verder onzichtbare Okita schoot op schitterende wijze, met de buitenkant van zijn voet, de Nijmegenaren naar de Eredivisie, want door de overwinning keert NEC na vier jaar weer terug op het hoogste niveau van Nederland. Daardoor komt er ook weer een extra derby in de Eredivisie, namelijk de Gelderse tussen NEC en Vitesse.

Eredivisie

gerelateerd