Zo beleefden de Jong Oranje-spelers de maanden voor het EK

27 mei 2021, 13:34

De spelers van Jong Oranje komen na een turbulente periode van krap twee maanden weer samen om te strijden in de knock-outfase van het jeugd-EK. Devyne Rensch, Sven Botman en Myron Boadu zullen zich vol goede moed aansluiten bij de selectie na hun recente prestaties. Daarentegen zal er ook een aantal spelers zijn die dit seizoen graag zo snel mogelijk wil vergeten, zoals Ferdi Kadioglu, Kaj Sierhuis en Javairô Dilrosun. FCUpdate.nl zet in aanloop naar de knock-outfase van het jeugdtoernooi alle recente gebeurtenissen rondom de Jong Oranje-spelers nog eens op een rijtje.

De keeperssituatie

Kjell Scherpen

Kjell Scherpen heeft een paar moeizame maanden achter de rug. De doelman speelde met twee grote blunders een grote rol bij de uitschakeling van Ajax in de Europa League tegen AS Roma. Kort daarna maakten de Amsterdammers ook nog bekend dat Remko Pasveer transfervrij overkomt van Vitesse zomer, waardoor de toekomst van de jonge doelman bij Ajax aan een zijden draadje hangt. PEC Zwolle ligt al op de loer voor een huurdeal met Ajax voor de doelman, terwijl het Engelse Brighton & Hove Albion een definitieve transfer voor ogen heeft.

Justin Bijlow

Dillema's in de verdediging

Mitchel Bakker

Ook met Mitchel Bakker gaat het minder goed bij Paris Saint-Germain. De oud-Ajacied moet momenteel genoegen nemen met een reserverol in Parijs. De linksback zat tijdens drie van van de laatste vijf van PSG op de bank, terwijl Abdou Diallo steeds vaker de voorkeur krijgt. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Manchester City kreeg Bakker nog wel de voorkeur, maar dat liep niet goed af voor de jongeling. Bakker werd belaagd door Neymar, die niet tevreden was over de het spel van de linksback. Bij Jong Oranje kan Bakker wel rekenen op een vaste basisplaats. Tijdens de drie wedstrijden in de groepsfase stond Bakker telkens in de basis.

Tyrell Malacia

Door het gebrek aan speeltijd van Bakker kan Erwin Van de Looi ook kiezen voor Tyrell Malacia. De linksback moest genoegen nemen met één invalbeurt tegen Hongarije tijdens de groepsfase, terwijl Bakker de eerste keus was van de bondscoach. Bij Feyenoord stond Malacia slechts één wedstrijd niet in de basis sindsdien.

Jordan Teze

Jordan Teze is nog steeds één van de eerste namen op het teamformulier bij PSV. Ook in de weken na de groepsfase stond Teze iedere keer in de basis bij de Eindhovenaren, waarvan vijf keer centraal achterin en twee keer als rechtsback. Bij Jong Oranje was Teze in de laatste twee groepsfasewedstrijden de rechtsback. Met een paar goede optredens op die plek kan de verdediger indruk maken bij Roger Schmidt.

Devyne Rensch

Perr Schuurs

Perr Schuurs was aan het begin van het seizoen een vaste waarde bij Ajax. Gedurende het seizoen raakte hij zijn plek echter kwijt aan Jurriën Timber. Sinds zijn terugkeer van Jong Oranje stond de jonge verdediger, mede door een lichte knieblessure, slechts twee wedstrijden in de basis bij Ajax, en wel de twee laatste wedstrijden waarin het kampioenschap al binnen was. Met een fitte Danilho Doekhi tot zijn beschikking is het nog maar de vraag of bondscoach Erwin van de Looi opnieuw zal kiezen voor Schuurs.

Sven Botman

Sven Botman beleeft een droomjaar. Met Lille OSC werd hij kampioen van Frankrijk en nu kan hij met Jong Oranje jagen op de Europese titel. Bij Lille is Botman zeker van een basisplaats en ook bij Jong Oranje hoeft hij niet te vrezen voor zijn plek. Volgens het Franse medium Metro is Liverpool nog altijd geïnteresseerd in de verdediger. Dit toernooi is dus een uitgelezen mogelijkheid voor Botman om Jürgen Klopp te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Mats Knoester

Mats Knoester werd in eerste instantie niet opgeroepen voor Jong Oranje, terwijl hij wel bij de voorselectie van Van de Looi zat. Nu mag de verdediger zijn borst alsnog nat maken voor de knock-outfase van het toernooi, nadat Deyovaisio Zeefuik geblesseerd raakte in de aanloop naar het toernooi. De 22-jarige Knoester was een belangrijk onderdeel van de Heracles-verdediging dit seizoen, in totaal speelde de jongeling 27 wedstrijden in de Eredivisie dit seizoen waarvan 22 als bassispeler.

Een talentvol middenveld 

Azor Matusiwa

Ondanks dat Azor Matusiwa geen minuten maakte voor Jong Oranje tijdens de groepfase van het jeugdtoernooi, doet Van de Looi wel weer een beroep op de middenvelder van FC Groningen. Nu Ludovit Reis afgehaakt is, krijgt Matusiwa ook meer kans op speeltijd, zeker door zijn goede wedstrijdritme. Sinds de laatste wedstrijd van Jong Oranje stond Matusiwa bij bijna alle competitiewedstrijden voor FC Groningen in de basis, de middenvelder miste alleen de wedstrijd tegen Heerenveen door een schorsing (0-2). 

Jurgen Ekkelenkamp

Voor Jurgen Ekkelenkamp is het EK van Jong Oranje één van de momenten waarop hij zich kan bewijzen, toch moest de jonge middenvelder tot nu toe genoegen nemen met slechts acht speelminuten. Sindsdien betrad Ekkelenkamp drie keer het veld voor Ajax, waarvan één keer als invaller. De middenvelder kwam ook tot scoren in de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Amsterdammers tegen Vitesse.

Abdou Harroui

Dani de Wit

Een andere AZ-middenvelder die tegen Jong Frankrijk waarschijnlijk wel aan spelen zal toekomen, is Dani de Wit. De middenvelder zat bij zijn laatste drie wedstrijden voor AZ nog op de bank, zijn invalbeurten leverden geen doelpunten of assists op. Bij Jong Oranje stond De Wit wel drie keer in de basis in de groepsfase. De Wit leed recent nog aan een corona-besmetting, maar de middenvelder keerde op tijd terug om de laatste wedstrijd van het seizoen te spelen met AZ.

Calvin Stengs

Calvin Stengs, die in eerste instantie nog in aanmerking kwam voor het Oranje van Frank de Boer, sluit zich ook aan bij de selectie van de jonge leeuwen. Volgens Stengs zelf is hij niet opgeroepen voor Oranje door zijn wisselvalligheid bij AZ, dat vertelde hij in een interview met het Algemeen Dagblad. In 30 wedstijden voor AZ scoorde de aanvallende middenvelder zeven keer en gaf hij vijf assists.

De aanval van de jonge leeuwen

Ferdi Kadioglu

Kadioglu stond in de groepsfase van Jong Oranje drie keer in de basis, maar bij Fenerbahçe moet de jongeling meestal genoegen nemen met een plekje op de bank. In de laatste zeven wedstrijden van de Turkse topploeg mocht Kadioglu slechts drie keer invallen. Tijdens de laatste twee wedstrijden van het Turkse seizoen stond Kadioglu wel in de basis, nadat hij de week daarvoor ingevallen was. Het is de Nederlander na zijn overstap van NEC naar Fenerbahçe nog niet gelukt om een basisplaats veroveren.

Justin Kluivert

Javairô Dilrosun

Javairô Dilrosun viel twee keer in voor Jong Oranje tijdens de groepsfase en ook bij Hertha BSC krijgt de buitenspeler een wisselvallige hoeveelheid speeltijd. De jongeling moest met de gehele selectie van de club uit Berlijn in quarantaine, nadat er een aantal corona-besmettingen opdoken binnen de club. Daarna stond Dilrosun drie wedstrijden in de basis voor de club uit Berlijn. Gedurende die laatste fase van het seizoen speelde Hertha BSC zich veilig in de Bundesliga.

Myron Boadu

"Je kunt hem goedkoop krijgen en ik zie in hem een speler die internationaal wat te bieden heeft. Ik kijk naar de potentie. Zijn snelheid is zo beslissend", vertelde Youri Mulder een paar weken geleden nog in een uitzending van Rondo. De analist had het over Boadu, die volgens hem wel bij Ajax zou passen. De spits kwam het voorbije seizoen tot vijftien doelpunten en één assist voor AZ in de Eredivisie. Voor Jong Oranje maakte hij tot nu toe één doelpunt op het jeugd-EK.

Kaj Sierhuis

Kaj Sierhuis vervangt Noa Lang in de EK-selectie van Van de Looi. De Nederlandse buitenspeler van Club Brugge is niet fit genoeg voor het toernooi, dus voegde Sierhuis zich krap twee weken voor het toernooi bij de selectie. De oud-Ajacied moet bij Stade de Reims genoegen nemen met een plekje op de bank, de laatste basisplek van Sierhuis dateert van februari, tijdens die wedstrijd viel ook zijn laatste doelpunt. Sindsdien speelde de spits wel negen wedstrijden als invaller zonder te scoren.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen