Eén jaar Lang bij Brugge: "Na 3 duels wisten we genoeg"

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

26 mei 2021 – Noa Lang is dit seizoen in topvorm. De buitenspeler verkaste afgelopen zomer van Ajax naar Club Brugge en groeide daar uit tot één van de beste spelers van de Belgische competitie en werd gekozen tot het grootste talent van de competitie. Momenteel is Brugge druk bezig met een verbeterd contractaanbod voor de smaakmaker, zijn huidige contract loopt tot medio 2024. FCUpdate.nl blikte daarom samen met Nieuwsblad-journalist Ludo Vandewalle terug op een seizoen vol hoogtepunten voor Lang.

Eén jaar Lang bij Brugge: "Na 3 duels wisten we genoeg"

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Vandewalle werkt al ruim 22 jaar op de sportredactie bij het Belgische medium, Het Nieuwsblad. Elk seizoen volgt de journalist nadrukkelijk de Belgische voetbalcompetitie, waar hij ook dagelijks een column over schrijft. "We wisten alleen wat voor type speler hij was. Als hij een boomlange vent zou zijn van twee meter had ik ook wel gedacht van; goed, dat zal wel Lang zijn", vertelt de Belgische journalist over de verwachtingen over de buitenspeler. Voor zijn transfer naar Brugge kende bijna niemand buiten Nederland de naam van de voormalig-Ajacied. Een jaar later kent heel België de buitenspeler en valt zijn naam zelfs bij een club uit de Premier League.

Voor zijn transfer naar België was de naam Lang dus nog redelijk onbekend in België, er was veel onzekerheid. Daardoor ontstonden ook wat twijfels, zo ook bij Vandewalle. Paste Lang wel in de Belgische competitie? "Het is altijd de vraag of hij het ook fysiek zou aankunnen. De Belgische competitie is toch iets pittiger dan de Nederlandse competitie op het fysieke gebied. Er wordt wat meer verdedigd, harder verdedigd. Dus dat was eigenlijk de vraag."

Uiteindelijk leek de eenentwintigjarige aanvaller weinig moeite te hebben met de overstap naar de Belgische competitie. In zijn eerste drie duels in de Belgische competitie voor Brugge scoorde Lang al twee keer. Toen waren alle twijfels eigenlijk al verdwenen. "Na verloop van tijd, ongeveer twee of drie wedstrijden, wisten we al wel dat het goed zou komen."

Te snel voor de verdedigers
Waarmee Lang zich onderscheidde van de rest van de competitie was zijn snelheid. "Hij was simpelweg te snel voor de verdedigers", vertelt Vandewalle. "Ze wilden hem nog wel aanpakken, maar hij is zo snel dat ze steeds te laat kwamen." Ook qua techniek stak Lang er met kop en schouders bovenuit. "Hij is heel dynamisch, erg bewegelijk ook. Daar heeft hij het verschil mee gemaakt."

Dat hij er met kop en schouders bovenuit stak, is ook te zien aan de cijfers van Lang dit seizoen. In 26 wedstrijden voor Brugge (waarvan 23 als basisspeler) kwam de linksbuiten vijftien keer tot scoren, daarnaast gaf hij ook nog eens zeven assists. Ook in de Champions League voegde hij daar nog één doelpunt aan toe tijdens de thuiswedstrijd tegen het Russische Zenit. "Op een bepaald moment was hij misschien wel de beste speler op de hoogste afdeling van het Belgische voetbal", vertelt Vandewalle. "Het feit is dat hij ook een grote kans heeft om de trofee van profvoetballer van het jaar te winnen. Dat is een prijs waarbij de spelers zelf mogen kiezen wie hem krijgt en ik weet dat er al een paar spelers zijn die op hem hebben gestemd." Uiteindelijk ging de prijs voor beste speler niet naar Lang, maar naar Paul Unuachu, wel won de smaakmaker de prijs voor het talent van het jaar.

Het werk van een verstandige trainer
Bij Ajax moest Lang het doen met een rol als reserve, dat frustreerde de buitenspeler. Tijdens een bekerwedstrijd tegen Telstar ging Erik ten Hag nog flink tekeer op de buitenspeler, waardoor duidelijk werd dat de verhoudingen niet erg goed lagen tussen Lang en zijn oude werkgever. Die zomer besloot Lang dat het tijd was om te gaan, ondanks dat het zijn droom was om iedere week bij Ajax te spelen.

Bij Club Brugge speelt Lang onder leiding van Philippe Clement. De rustige Brugge-trainer heeft een grote rol gespeeld bij het succes van Lang dit seizoen, vertelt Vandewalle. "Het is een trainer die zich ook veel bezighoudt met het psychologische aspect van het spellertje. Dat is volgens mij zijn sterkste punt. Hij zou nooit een speler laten vallen", aldus de journalist, die daarmee weet dat Lang veel beschermd wordt.

"Hij heeft waarschijnlijk een heel lang gesprek gevoerd met Lang over wat voor soort speler hij wel niet is. Daarna ziet hij wat Lang op het trainingsveld presteert om hem dan een rol te geven die voor hem geschikt is", vertelt de Antwerpenaar. "Hij gaf hem een rol die hem op het lijf geschreven is. Hij mag doen wat hij wil op het veld, staat niet tegen de lijn geplakt. Voor Lang was dat een enorme boost. Ik denk dat Clement in de ontwikkeling van Lang zoals we die bij Club Brugge hebben gezien een hele grote rol heeft gespeeld." De kampioen van België maakte tot de corona-uitbraak in het voorjaar een geweldig seizoen door, wat met uiteindelijk de landstitel werd bekroond. 

Van het lastige karakter dat Lang bij Ajax leek te hebben, was daardoor ook weinig te zien dit seizoen. "Bij Brugge gaat alles wel goed. Hij respecteert alles en iedereen respecteert en looft hem", beaamt de columnist. "In België lees je veel van het tegendeel zelfs. Lang zou goed in de groep liggen. Tot nu toe weet niemand waarom het zo misliep bij Ajax." Met enkele rode kaarten en opvallende uitspraken, was het gedrag van Lang overigens nog weleens te zien. 

De volgende stap
De prestaties van Lang zorgen ook voor de nodige interesse vanuit buitenlandse clubs. Eén van de clubs die nadrukkelijk in verband werd gebracht met de buitenspeler is het Leeds United van Marcelo Bielsa. Echt concreet is die interesse nog niet, er zijn nog geen gesprekken gevoerd tussen beide partijen. Volgens Vandewalle is de stap omhoog naar Engeland misschien wel net te groot. "Het lijkt me een risico, een jaartje langer op het Belgische niveau lijkt me beter. Dan kan hij zich proberen internationaal te onderscheiden, in de Champions League bijvoorbeeld. Dan kan hij een stapje hogerop zetten. Ik denk dat dat nu zo, naar dat Leeds United met een veeleisende coach, nog net te veel is."

Lees ookBrugge wil Lang houden, maar hij kijkt 'de kat uit de boom'

Club Brugge doet er dan ook alles aan om de buitenspeler te behouden voor nog minstens één seizoen. Volgens Het Nieuwsblad heeft Brugge een verbeterd contractaanbod gedaan voor de Rotterdammer. Het huidige contract van Lang loopt door tot medio 2024, met dit aanbod wordt het salaris van Lang tot die tijd alleen maar hoger. Er is dus een kans dat Lang ook volgend seizoen te bewonderen is op de Belgische velden.

Door: Henri Keuter

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Eredivisie

  gerelateerd