Vijf redenen waarom Jong Oranje moet oppassen voor Frankrijk

31 mei 2021, 12:15

In de kwartfinales van het jeugd-EK neemt Oranje het op tegen Jong Frankrijk. Les Bleus beschikken over een team met een paar van 's werelds grootste talenten. Jonge sterren als Ibrahima Konaté, Eduardo Camavinga en Jonathan Ikoné kunnen het verschil maken tegen de jonge leeuwen. FCUpdate.nl werpt een blik op de Franse jeugdselectie en gaat op zoek naar de vijf belangrijkste factoren achter het succes van de Fransen tot nu toe.

Een ijzersterk verdedigend hart

Tijdens de groepsfase van het toernooi kon Jong Frankrijk nog beschikken over Jules Koundé. Nu is de Sevilla-verdediger opgeroepen voor het Frankrijk van Didier Deschamps, dus zullen ze het zonder hem moeten doen. Toch beschikt het beloftenteam van Frankrijk over een aantal uitstekende verdedigers.

Neem Konaté, die binnenkort de overstap maakt naar Liverpool. De Leipzig-ster moest het tijdens de groepsfase nog doen met een plek op de bank, maar heeft door de absentie van Koundé meer kans op speeltijd. Benoit Badiashile, die 35 wedstrijden voor Monaco speelde in de Ligue 1 dit seizoen, is de favoriet voor in de achterhoede van Sylvain Ripoll. De verdediger van 1.95 meter lang wordt beschouwd als één van de grootste verdedigende talenten van de wereld en kan het de aanval van Oranje knap lastig maken. Mocht het niet lukken met deze drie namen, dan beschikt Ripoll altijd nog over Leicester City-ster Wesley Fofana. Genoeg opties dus.

De toekomst van het topvoetbal op het middenveld

"Een erg jonge speler met een fantastische techniek, een echt toptalent", vertelde Deschamps nadat hij de jonge middenvelder afgelopen zomer opriep voor het A-elftal van de Fransen. Tijdens zijn debuut voor Frankrijk die zomer werd hij, op de leeftijd van 17 jaar en 128 dagen, de jongste spelers sinds 1914 die het veld betrad voor Les Bleus. Het gaat hier over niemand minder dan Stade Rennais-middenvelder Camavinga, de jongeling die al twee seizoenen lang Franse voetballiefhebbers op het randje van hun stoel zet. Camavinga staat vooral bekend om zijn veelzijdigheid bij Stade Rennes. De controleur is geweldig met de bal aan zijn voeten, maar heeft ook een fantastisch oog voor de juiste pass en brengt verdedigend ook nog genoeg in voor de Fransen.

23 jaar, maar toch nog van de partij

Normaliter zou een spits met zulke cijfers op die leeftijd voor zijn club al lang voor zijn land spelen, maar Odsonne Edouard zit voorlopig goed op zijn plek bij Jong Frankrijk. In 29 wedstrijden voor Celtic dit seizoen was Edouard goed voor achttien goals, genoeg om topscorer te worden van de Schotse Premier League. Daarnaast gaf de spits ook nog vier assists. Met zijn snelheid en creativiteit was de Frans-Guyaanse spits een nachtmerrie voor de Schotse verdedigers.

Maar niet alleen in Schotland was de aanvaller effectief, ook tijdens de groepsfase van het jeugd-EK scoorde Edouard al twee keer voor de Fransen in drie duels. De verdediging van Jong Oranje zal van goeden huize moeten komen om de Fransman in bedwang te houden.

Bliksemsnel op de flanken

Naast de razendsnelle Edouard beschikt Frankrijk over een aantal ontzettend snelle vleugelspelers. Vooral tijdens de wedstrijd tegen IJsland eind maart blijkt hoe effectief dit kan zijn. Via het middenveld is Frankrijk continu op zoek naar een lange bal op een diepgaande aanvaller, die er eigenlijk op ieder moment wel is. Als Edouard onbereikbaar is kunnen de Fransen nog altijd rekenen op twee effectieve buitenspelers.

Op de andere flank zal Nice-linksbuiten Amine Gouiri voor het gevaar gaan zorgen, een buitenspeler voor wie de Nederlandse achterhoede extra alert zal moeten zijn. Een kijkje naar zijn statistieken dit seizoen zegt genoeg. In 34 wedstrijden was de linksbuiten goed voor twaalf goals en zeven assists, indrukwekkende cijfers voor een buitenspeler.

Consistentie is de sleutel tot succes

Tijdens de kwalificatieronden werd het al duidelijk, de Fransen zijn consistent. Consistent in het winnen van wedstrijden. Van de tien kwalificatiewedstrijden wist Jong Frankrijk er in totaal negen te winnen, waarvan de meeste met overtuigende cijfers. De enige wedstrijd die werd verloren was de wedstrijd tegen Jong Zwitserland (2-1).

Wat opvalt in de kwalificatiereeks is dat het doelpunten regende. De jonge Fransen wisten bijvoorbeeld in vier van de tien kwalificatiewedstrijden vijf keer te scoren. In totaal maakten de Fransen 32 goals in de kwalificatiereeks. Het is aan Botman en co. om deze doelpuntenregen tegen te houden. In de groepsfase wonnen de Fransen ook twee van de drie wedstrijden, alleen de openingswedstrijd tegen Denemarken werd verloren (0-1). Jong Oranje staat dus een waardige tegenstander te wachten op 31 mei.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen