Deze Eredivisie-spelers zijn ook actief op het EK 2020

3 juni 2021, 12:00   Bijgewerkt: 2 juni 2021, 10:52

De selectie van het Nederlands elftal bestaat uit twaalf spelers die in Nederland spelen, maar ook bij de andere landen op het EK zien we genoeg Eredivisie-spelers in actie. Onder andere Lasse Schöne, Nicolai Jørgensen en Jesper Karlsson vielen af, toch zijn er ook spelers die wél een oproep ontvingen. FCUpdate.nl zet de EK-gangers uit de Eredivisie op ene rijtje! 

Yvon Mvogo (PSV - Zwitserland)

PSV is samen met Feyenoord de hofleverancier van dit selecte gezelschap, toch is Mvogo de enige speler die het afgelopen seizoen minuten maakte in Eindhoven. De doelverdediger die gehuurd werd van RB Leipzig maakte een wisselende indruk, maar kreeg toch de voorkeur boven Gregor Kobel, die deze zomer een transfer verdiende naar Borussia Dortmund. Normaliter zal Mvogo overigens de bank warmhouden op het EK, want Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach) is de onbetwiste eerste doelman van de Zwitsers.

Aantal interlands: 3

Goals: -

{image[346783][right-half][]}Thomas Lam (PEC Zwolle - Finland)

Een beetje in de categorie 'onbekende EK-ganger met toch al behoorlijk wat interlands achter zijn naam': de meeste van alle Eredivisie-spelers op het EK – Nederland uitgezonderd. De man die zijn contract bij PEC Zwolle niet gaat verlengen omdat hij toe is aan een nieuw avontuur, speelde al 26 keer voor EK-debutant Finland, bij wie hij zowel op het middenveld als ook centraal achterin uit de voeten kan. Laat hij zich dusdanig zien dat er een mooie transfer lonkt in de zomer?

Aantal interlands: 26

Goals: -

Michal Sadílek (PSV - Tsjechië)

Zonder interlands achter zijn naam verdiende PSV'er Sadílek tijdens zijn verhuurperiode bij Slovan Liberec een oproep voor het EK. Daarbij heeft hij vermoedelijk geprofiteerd van het feit dat er 26 spelers welkom zijn in de selecties, de Tsjech redelijk multi-inzetbaar is én Ondrej Kúdela geschorst bleef. Mark van Bommel turnde hem ooit om tot linksachter en zou, als de geruchten kloppen, zelfs overwegen om hem mee te nemen naar VfL Wolfsburg, ondanks dat hij de laatste tijd alleen als middenvelder speelde in Tsjechië. Gaat hij debuteren op het EK als international?

Interlands: 0

Goals: -

{image[348206][left-half][]}Orkun Kökcü (Feyenoord - Turkije)

Eind vorig kalenderjaar debuteerde de Feyenoorder pas in de nationale ploeg van Turkije, bij wie hij recentelijk tegen Nederland negentig minuten op bank bleef. Toch is het niet uitgesloten dat hij op het EK de nodige minuten gaat maken, want tot dusver kwam Kökcü in beide oefenwedstrijden ter voorbereiding op het toernooi in actie namens Turkije. In de eerste daarvan schreef hij met een fraaie vrije trap op voormalig Eredivisie-speler Halil Dervisoglu ook nog eens zijn eerste assist bij. Frank Arnesen zal speeltijd hard toejuichen, want dat betekent dat hij flink in waarde stijgt.

Interlands: 5

Goals: 0

Tomas Suslov (FC Groningen - Slowakije)

Bondscoach Stefan Tarkovic mag sowieso graag scouten in de Eredivisie, want in totaal levert de Nederlandse competitie na uiteraard Oranje aan Slowakije de meeste internationals af. Uit dat lijstje is FC Groningen-talent Suslov de meest verrassende naam. Met slechts twee interlands was er weinig aanleiding om zeker te zijn van een plek in de EK-selectie voor de middenvelder annex aanvaller. Maar zijn doorbraak in het hoge noorden werd beloond met een oproep: klasse!

Interlands: 2

Goals: 0

{image[339142][right-half][Robert Bozenik]}Robert Bozenik (Feyenoord - Slowakije)

Als Dick Advocaat bondscoach was geweest van Slowakije, had de aanvaller vermoedelijk geen oproep gekregen, maar Bozenik is er onder Tarkovic gewoon vrijwel altijd bij. Met vier goals in vijftien interlands beschikt hij bovendien over alleraardigste cijfers, het aantal treffers waar hij momenteel in Rotterdam-Zuid ook op staat, maar dan uit 22 duels. Normaliter gaat hij met Ivan Schranz en routinier Michal Duris een robbertje vechten over wie er in de basis start als diepe spits.

Interlands: 15

Goals: 4

Deze Eredivisie-spelers vielen af in de voorselectie van hun land: Lasse Schöne (sc Heerenveen - Denemarken), Nicolai Jørgensen (Feyenoord - Denemarken), Phillipp Mwene (PSV - Oostenrijk), Jesper Karlsson (AZ - Zweden), Philipp Max (PSV - Duitsland) en Matus Bero (Vitesse - Slowakije).

Oranje-internationals uit de Eredivisie: Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen (allen Ajax), Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Donyell Malen (allen PSV), Marco Bizot, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal (allen AZ) en Steven Berghuis (Feyenoord).

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen