Waarom we tijdens het EK rekening moeten houden met Turkije

2 juni 2021, 15:02

Voor Turkije wacht deze zomer tijdens het EK voetbal de loodzware taak om de poulefase te overleven. Met tegenstanders Italië, Zwitserland en Wales hebben de Turken een bliksemstart nodig om het zeldzame succes op eindrondes een nieuw hoofdstuk te geven. Bij bondscoach Senol Günes en zijn landgenoten zal het vertrouwen echter groot zijn: zelden beschikte het land over een verzameling van zo veel talent.

In Haarlem ontwikkelt bij een jochie van acht jaar langzaam de liefde voor de bal, zeker als hij in de zomer van 2008 voor de buis gekluisterd zit. Hij en zijn Turkse gezin, verhuisd naar Noord-Holland, zullen ongetwijfeld meeleven met de droomvlucht die de nationale ploeg van de Turken op dat moment doormaakt. Tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland stokt de succescampagne pas in de halve finale.

Vijf jaar na het laatste EK is Turkije er opnieuw bij, maar ditmaal zijn de verwachtingen hoger gespannen. Kökcü is slechts één van de vele aanstormende topspelers die de gouden generatie sieren. Zo is Hakan Calhanoglu bij AC Milan uitgegroeid tot een van de beste spelers van de Serie A, ontfermt Caglar Soyuncu zich bij Leicester City wekelijks over de topspitsen in de Premier League en hield Merih Demiral vorig seizoen Matthijs de Ligt een tijdje uit de Juventus-basis. 

Voor Orkun Kökcü en ook Halil Dervisoglu (ex-Sparta en Twente) lijkt slechts een rol als invaller weggelegd, al kregen ze in de voorbereiding wel veel speeltijd tot dusver. Vanaf de bank zullen Kökcü's gedachten af en toe terugdwalen naar 2008, toen hij als jong ventje zijn land het onmogelijke zag presteren. De poule voor de Turken lijkt pittig: Italië is topfavoriet voor de groepswinst, terwijl Zwitserland en Wales samen met Turkije zullen strijden om de begeerde tweede plaats, al kan via plek drie een gouden EK ook worden bewerkstelligd. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen