Van der Vaart: "Club als Dortmund beter voor Donny"

1 juni 2021, 21:56

Als het aan Rafael van der Vaart ligt, maakt Donny van de Beek deze zomer een transfer. De middenvelder komt bij Manchester United nauwelijks aan de bak en moet zijn carrière elders voortzetten om weer tot wasdom te komen, vindt de oud-international.

Het aantal minuten dat Van de Beek in de Premier League speelde, is schrijnend te noemen. Hij kwam namelijk niet verder dan 1456 minuten in de Premier League. Bovendien stond de oud-Ajacied slechts vier keer in de basis. "Hij paste perfect in het Ajax-systeem, maar bij United past hij niet", zegt Van der Vaart tegen ESPN. Zelf had Van der Vaart het ook lastig toen hij naar Tottenham Hotspur ging. "Toen ik naar Premier League ging, kwam ik erachter dat het daar veel sneller ging en je nooit eventjes kon uitrusten. Iedereen verwacht dat je blijft doorgaan. Dat was het moeilijkste voor mij. Maar aan de andere kant was er veel ruimte om tussen de linies te kunnen spelen. Voor een nummer tien als ik was dat geweldig."

Geweldig is het voor Van de Beek niet bij United. Een transfer zou volgens Van de Vaart beter zijn. "Als niemand weggaat bij United, moet hij geluk hebben om in de basis te komen. Hij is veel te goed om twee seizoenen op de bank te zitten. Hij heeft heel snel minuten nodig. Hij is nog jong, maar de tijd vliegt. Een club als Borussia Dortmund was een betere stap voor hem geweest. Manchester United is misschien een stapje te hoog voor hem", zegt de oud-middenvelder.

Ook Ronald de Boer ziet dat Van de Beek een uiterst moeizaam jaar heeft gekend in Engeland. "Donny is net als Davy Klaassen en Jari Litmanen. Hij heeft een team om zich heen nodig om hem te helpen. Hij is geen speler als Bruno Fernandes, een technicus die iets kan creëren uit het niets, zelfs als de spelers om hem heen slecht spelen. Donny is een teamspeler en dat is een groot gevaar als je van Ajax voor veel geld naar United gaat. Dan gaan mensen verwachten dat je wonderen gaat verrichten. Hij kan wonderen verrichten met het team. Loopacties maken, defensief zijn steentje bijdragen, één keer raken, een echte teamspeler dus. Ze moeten zich bij United realiseren dat Donny het team nodig heeft om hem te helpen. Ik denk dat ze niet goed hebben nagedacht over wat voor soort speler ze in huis haalden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen