Frank de Boer-index: is Van Gaal nog in te vliegen?

2 juni 2021, 23:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Frank de Boer ligt sinds zijn aanstelling als opvolger van Ronald Koeman vrijwel immer onder vuur. In aanloop naar het EK van deze zomer heeft de oefenmeester voor het eerst écht de tijd om met zijn elftal aan het werk te gaan. Is de kritiek op de coach terecht of laat hij net als in zijn Ajax-tijd zien wel degelijk een goede oefenmeester te zijn. FCUpdate.nl maakt de balans op over de rol van de oefenmeester voor en tijdens het EK.

Natuurlijk, het duel in Portugal tegen Schotland was slechts een oefenwedstrijd. Maar wat De Boer nou met zijn elftal wil bereiken, is één groot vraagteken. Werkt hij serieus aan een 5-3-2? Dan heeft hij niet nog één oefenwedstrijd, maar één seizoen nodig om zijn elftal EK-klaar te maken, zo werd bijzonder pijnlijk duidelijk tijdens deze matige oefenwedstrijd. Een formatie met vijf verdedigers én De Roon als slot op de deur tegen Schotland en toch was de defensieve organisatie dramatisch.

En dat lukte niet bepaald in Algarve, waar de hand van de oefenmeester totaal niet zichtbaar was. Bepalende spelers wisselde hij vroeg, wijzend op het drukke schema dat ze hebben gehad. Maar in de voorbereiding op het EK sloten ze ook al later aan en zijn er maar twee oefenwedstrijden in plaats van normaliter drie. Wanneer wordt het zo nodige ritme dan wel opgedaan door het elftal, waarbij het systeem en de invulling nog altijd bijzonder onduidelijk is. Een remise tegen Schotland B is en blijft het uiterst pijnlijke resultaat.

En wat de index van De Boer is? Een dramatische persconferentie waarmee hij blunderde met speelminuten voor Donny van de Beek - waarbij zelfs Henk en Ingrid nog konden weten dat het onjuist was. Het niet informeren van de afvallers, terwijl hij dat wél beweerde. Een bijzondere oproep van Quincy Promes en het juist volledig negeren van de eerder nog heilig verklaarde Ryan Babel. En of de onduidelijkheid over de keeperspositie woensdagavond nou aan De Boer te wijten was, is niet te zeggen: maar lekker is het niet. Louis van Gaal was toeschouwer in Portugal bij de oefenwedstrijd: zou hij niet nog in te vliegen zijn voor een toernooitje?

Lees ookVan Gaal opvallende aanwezige bij oefenpot Oranje

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen