Wat kan Oranje dit EK verwachten van poulegenoot Oostenrijk?

4 juni 2021, 15:00

Met een 23e plaats op de FIFA-wereldranglijst is Oostenrijk de hoogst geklasseerde tegenstander van Oranje in de groepsfase van het EK. Toch heeft het land geen groots track record op het toernooi. In de twee keer dat Oostenrijk meedeed (2008 en 2016), sneuvelde het al in de groepsfase zonder ook maar één wedstrijd te winnen. Of het dit jaar beter zal gaan, valt of staat met de speelwijze van bondscoach Franco Foda

David Eder is verslaggever en commentator namens de Oostenrijkse tak van Sky Sports. In gesprek met FCUpdate.nl vertelt hij hoe er in het land vraagtekens worden gezet bij de 'te verdedigende' spelopvatting van Foda. "Dit is een van de meest getalenteerde generaties die we ooit hebben gehad, maar volgens veel fans wordt die potentie in de huidige speelstijl niet optimaal benut."

Veel spelers zijn bij hun club immers gewend om veel druk te zetten, beargumenteert Eder. Hij doelt onder meer op RB Leipzig (Marcel Sabitzer en Konrad Laimer), Wolfsburg (Xaver Schlager) en Hoffenheim (Christoph Baumgartner, Florian Grillitsch en Stefan Posch), evenals enkele Oostenrijkse topclubs. "Het gaat er niet alleen om dat de fans vermaakt willen worden, maar ook dat deze spelers gewend zijn aan aanvallender voetbal."

Sterke selectie

Aan de kwaliteit van de spelers zal het zoals gezegd niet liggen. Spelers als Sabitzer, Martin Hinteregger (centrale verdediger van Eintracht Frankfurt) en Sasa Kalajdzic (spits van Stuttgart) hebben een sterk Bundesliga-seizoen achter de rug. Dat geldt ook voor aanvoerder Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen), die net op tijd is hersteld van een kruisbandblessure. Ook voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic lijkt zijn race tegen de klok te gaan winnen.

Verwachtingen

De vraag wat van Oostenrijk verwacht mag worden blijft lastig te beantwoorden. In ieder geval ziet Foda Oranje als de grote favoriet in groep C, zo gaf hij eerder aan op de officiële kanalen van de UEFA. Daaronder is volgens de bondscoach iedereen aan elkaar gewaagd, al legt hij de lat daarmee volgens Eder te laag. "Op basis van de wereldranglijst zou Oostenrijk als tweede moeten eindigen. Ze zouden moeten concurreren met Oekraïne, maar Noord-Macedonië moet in ieder geval verslagen kunnen worden."

Door: Lars van Mil

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen