Nederlander in Oekraïne: "Ze zijn hier echt vol lof over Oranje"

5 juni 2021 – Hennos Asmelash (21) begon een aantal maanden geleden aan zijn avontuur in Oekraïne nadat hij maandenlang zonder club zat in Nederland. De voormalig verdediger van ADO Den Haag kwam tot nu toe nog weinig aan spelen toe, maar maakte wel al kennis met de Oekraïense cultuur en voetbalstijl. In een gesprek met FCUpdate.nl vertelt hij over zijn eerste maanden in Oekraïne én de verwachtingen van de groepsgenoot van het Nederlands elftal op het EK.

Nederlander in Oekraïne: "Ze zijn hier echt vol lof over Oranje"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+


Je speelde voor ADO Den Haag en TOP Oss en toen opeens vertrok je naar het Oekraïens Ingulets Petrove. Hoe komt zo'n transfer tot stand?
"Ik was een lange tijd clubloos. Na een tijdje belde mijn zaakwaarnemer op met het verhaal dat ik naar Turkije moest gaan om stage te lopen bij een club uit Oekraïne - die waren daar op stage. Toen ben ik daar op stage geweest en na anderhalve week waren ze ervan overtuigd dat ze me wilden hebben."

Wat was je eerste gevoel bij die transfer?
"Ik ging erheen met de gedachte van: ik doe gewoon mijn best en daarna zie ik het wel. Uiteindelijk ging het best goed. Toen dacht ik: het is misschien een andere stap dan ik had gedacht, maar het kan ook iets moois worden. Daarna ging ik eerst nog even snel naar Nederland om mijn spullen te pakken en een week later ben ik naar Oekraïne gegaan."

Had je moeite om je aan te passen aan de Oekraïense cultuur?
"Het is een hele andere cultuur dan bijvoorbeeld in Nederland. Maar je moet gewoon snel je mindset omzetten naar het idee dat je er maar aan moet wennen. Dan maak je het jezelf veel makkelijker. Die knop kan ik snel omzetten. Daarbij hoefde ik geen taalcursus te volgen, we spreken namelijk voornamelijk Engels bij de club."

Hoe anders is de voetbalcultuur in Oekraïne?
"Qua voetbal is er zeker een groot verschil. In Nederland proberen we vaak te voetballen door op te bouwen en in een bepaalde stijl te spelen, maar in Oekraïne gaat het puur en alleen om de drie punten. Daar zie je wat meer vechtwedstrijden. Het hoeft echt niet mooi, als je wint is iedereen blij."

In Nederland leeft men voor het voetbal, het is de meest populaire sport. Is dat in Oekraïne ook het geval?
"Het is een beetje hetzelfde in Nederland. Ik weet niet of er nog een andere sport is die ook heel groot is, maar ik weet vrij zeker dat voetbal de grootste sport is in Oekraïne."

Je woont in Petrove, een dorp met krap 7.000 inwoners, kan je jezelf daar wel vermaken?
"Ik ben qua karakter iemand die erg op zichzelf is. Ik heb hier een paar vrienden met wie ik veel optrek. Misschien is het wel iets goeds, ik focus me nu veel makkelijker. In Nederland waren er nog veel verleidingen, die heb je hier niet. Het geeft ook wel een stukje rust. Natuurlijk mis je wel je eigen omgeving. Soms heb ik het er wel even moeilijk mee, maar ik heb er niet echt last van."

EK vanuit Oekraïens perspectief

Hoe leeft men daar naar het EK toe?
"Met mijn teamgenoten maak ik wel eens grapjes over het EK, omdat Nederland binnenkort de openingswedstrijd tegen Oekraïne speelt. Maar ik heb, misschien ook wel omdat ik in een dorpje zit, de EK-sfeer niet echt meegemaakt. De straten kleurden nog niet blauw-geel toen ik er nog was. Ik heb al wel in het stadion gespeeld van het nationale team. Daar leeft het wel echt."

Nederland speelt de openingswedstrijd van het EK tegen Oekraïne. Hoe kijkt men in Oekraïne naar het Nederlands elftal?
"Ze zijn wel echt vol lof over Nederland natuurlijk, vooral omdat het altijd grote spelers had en nu ook heeft. Ze kijken er echt tegenop, daarom denk ik dat ze eigenlijk niet zo op Nederland zitten te wachten. Hoe ze praten over Nederland, ook over Amsterdam: dat doen ze met heel veel respect en lof. Ze zien wat de spelers hebben bereikt. Dat zijn best grote dingen, dat zien zij ook in."

Wat zijn de verwachtingen van het Oekraïense elftal?
"Ze hebben best een leuk team staan, met een aantal goede spelers. Het is best een moeilijke ploeg om tegen te spelen. Ik denk dat op het EK de vechtmentaliteit van de competitie niet heel goed te zien zal zijn, het nationale team zal het EK vooral op een tactische manier benaderen en hopen op een counter. Het wordt een lastige wedstrijd dus, maar ik verwacht wel een leuke affiche."

Ga je zelf ook genieten van het EK?
"Zeker, zeker. Tijdens de eerste wedstrijd ben ik nog in Nederland, dat is wel leuk. Op 16 juni begint de voorbereiding weer op de Oekraïense Premier League, dus dan ga ik weer naar Oekraïne. Ik hoop dat Nederland wint, dan kan ik ze een beetje pesten daar. Dat zou fantastisch zijn."

En tot slot: je eigen perspectief. Je hebt tot nu toe ook 'slechts' twee wedstrijden gespeeld. Wat zijn je verwachtingen daarin voor de toekomst?
"Ik kwam daar in de laatste twee maanden van het seizoen. Dan heeft de trainer zijn team al helemaal klaarstaan, die heeft zijn vaste spelers. Ik was nog niet honderd procent fit, dus het belangrijkste voor mij was om echt weer fit te worden en om kennis te maken met de cultuur, het land en de club. Ik hoop dat volgend echt mijn seizoen gaat worden, waarin ik veel minuten ga maken. Ik hoop dat ik een basisspeler kan worden, maar dat hangt allemaal van mezelf af." 

Door: Henri Keuter

Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Eredivisie

gerelateerd