Van Gaal breekt lans voor De Boer: "Verdient het krediet"

4 juni 2021, 20:46   Bijgewerkt: 4 juni 2021, 23:46

Louis van Gaal heeft het opgenomen voor Frank de Boer. De bondscoach van het Nederlands elftal ligt flink onder vuur, onder meer vanwege zijn keuze voor het 5-3-2-systeem. De oefenmeester die daarmee in 2014 nog zo succesvol was in Brazilië stelt dat de coach het vertrouwen verdient. "Men heeft Frank de Boer gekozen als bondscoach. Dan verdient hij acceptatie en krediet."

Dat vertelt Van Gaal tegenover de Volkskrant. "Hij is bezig iets te ontwikkelen. En hij heeft topspelers tot zijn beschikking", vervolgt de inmiddels 69-jarige oud-bondscoach. "In de top speelt bijna iedereen zo. Nu is er minder kritiek op dat systeem dan bij mij in 2014, toen ik zo speelde op het WK in Brazilië. Al voetbalden ze in Duitsland al vijftig jaar zo. Daar word ik geëerd omdat ik het overboord gooide bij Bayern."

Van Gaal snapt de keuzes van de Boer goed. "Ik denk zelfs dat 1-5-3-2 het beste systeem is. Naarmate ik langer trainer was, leerde ik dat systeem liefhebben. Je kunt ermee aanvallen. Je kunt ermee verdedigen. Je kunt de tegenstander overal onder druk zetten en je neemt, als je het goed speelt, minder risico dat de tegenstander op de counter doorbreekt, want je hebt drie verdedigers in het centrum", legt hij uit.

"Ook ik dacht dat je met 1-4-3-3 het best driehoekjes kon vormen over het hele veld, maar toen had ik nog niet het vermogen om de zegeningen van dat andere systeem te zien. Met 1-5-3-2 is de balans in het elftal beter dan met 1-4-3-3. En met 1-3-4-3 kan dat ook", stelt Van Gaal, die het daarmee opneemt voor De Boer. "Maar als je 'mind' al tegen is, zoals bij veel Nederlandse media, krijg je het moeilijk." 

Lees ookFrank de Boer-index: is Van Gaal nog in te vliegen? 

"Het gaat erom of de spelers erin geloven, en zo interpreteer ik hun antwoorden op vragen. Voor Memphis bijvoorbeeld is het een goed systeem. Hij is de creatiefste. Laat hem zijn gang gaan. En je hebt creativiteit genoeg, met onder anderen Frenkie de Jong en Daley Blind", aldus de oud-bondscoach, die niet in paniek is na de remise tegen Schotland. "Oefenduels zijn niet zo spannend. Het gaat erom dat je de eerste wedstrijd op het toernooi goed doorkomt, dat het elftal het gevoel krijgt te kunnen groeien."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen