Opgeleefd Italië: als outsider een flinke stap verder dan Oranje

5 juni 2021 – De herrijzenis van Nederland en Italië vertonen overeenkomsten. Beide landen ontbraken op het WK van 2018, maar herstelden zich daarna en klauterden terug richting de top. Waar de groei van Oranje echter stagneerde na het vertrek van Ronald Koeman, trok Italië de lijn wel door. Het land kan als een outsider worden gezien op het EK, weet Serie A-specialist Willem Haak.

Opgeleefd Italië: als outsider een flinke stap verder dan Oranje

Grote ommekeer
Het was één van de grootste dieptepunten in de geschiedenis van La Squadra Azzurra. Op 13 november 2017 kwam een ploeterend Italië in San Siro tegen Zweden niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Een resultaat dat onvoldoende was na de 1-0 nederlaag in Scandinavië. Italië liep het WK van 2018 mis en ontbrak voor het sinds 1958 op het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. Reden voor de bond om Giampiero Ventura de laan uit te sturen en de ervaren Roberto Mancini aan te stellen. Een keuze die geweldig uit heeft gepakt.

"Mancini heeft bij Italië vernieuwd", zegt Italië-kenner Haak. "Nieuwe spelers geselecteerd en hij is er strakker op gaan zitten. De vorige bondscoach was iets meer een Guus Hiddink-type. Mancini zat korter op de groep en heeft ook direct vaak trainingskampen georganiseerd waarbij hij jonge spelers selecteerde. Zo maakte hij er een hechte selectie van. Nu zijn ze al twintig wedstrijden op rij ongeslagen en is het beeld in die drie jaar enorm veranderd", weet Haak, die zag dat de ploeg vrijdagavond met een 4-0 oefenzege op Tsjechië ook goed aan de EK-voorbereiding begon.

Volgens Haak lag het kantelpunt dus bij het ontslag van Ventura en de aanstelling van Mancini. "Hij heeft wel status en heeft met kampioenschappen in de Serie A en de Premier League zeker wat bereikt. Er waren bij Italië echt wel spelers om wel een serie neer te kunnen zetten. Dat heb je uiteindelijk ook gezien. Met de Chiellini's, de Bonucci's en de Insigne's moet je gewoon winnen van kleinere landen. Dat doet Mancini telkens. Ze winnen veel. Het is niet het meest spectaculaire voetbal, maar het gaat wel de goede kant op. Het is goed dat talenten echt de kans krijgen, dat was voorheen niet echt zo. Als je in de Serie A presteert, krijg je ook je kans bij Italië."

Geen catenaccio

Mancini laat in de media geen kans onbenut om te benadrukken dat Italië meer kan dan verdedigen. Toch viel Italië vrijdag tegen Tsjechië ook op door voor de achtste (!) keer op rij de nul te houden. "Het is niet zo dat je Italië gaat kijken en weet 'oké, nu wordt er mooi voetbal gespeeld'. Maar het is ook geen catenaccio, het zit er een beetje tussenin. Mancini is een trainer die de balans heel belangrijk vindt en dat is altijd zo geweest. Er staan mooie voetballers op het veld, maar ze gaan wel redelijk uit van degelijkheid. Dat is ook de Italiaanse stijl die je er ook bij Mancini niet uitkrijgt."

Die stijl pakt vooralsnog zeer goed uit bij Italië, dat volgens Haak geen favoriet is voor de eindzege maar meer als koploper van het rijtje outsiders kan worden gezien. "De halve finale moet er in kunnen zitten", zegt hij. "Er zijn best veel spelers die een super goed seizoen achter de rug hebben. Niet alleen de basis, maar ook daarbuiten. Locatelli bijvoorbeeld. Die is bankzitter, maar was uitblinker bij Sassuolo en wordt achterna gezeten door de top (Juventus en Paris Saint-Germain). Die hikt er echt tegen aan, maar die heeft Barella, Verratti en Jorginho voor zich. Daar kom je niet zo snel tussen." Voor hem is er door de blessure van Verratti wel een opening ontstaan.

Wie er mogelijk ook tussen kan komen, is Giacomo Raspadori. De 21-jarige aanvaller van Sassuolo was het konijn uit de hoge hoed van Mancini en debuteerde in de selectie van Italië. Tegen Tsjechië maakt de frivole aanvaller zijn debuut. Haak ziet dat er kansen liggen in de concurrentiestrijd met Andrea Belotti en Ciro Immobile. "Het probleem is dat de spitsen niet presteren, terwijl ze het bij hun clubs wel goed doen. Belotti en Immobile zijn bij Italië niet zo goed en dat is wel een probleem, want zulke spitsen heb je wel nodig. Dat is ook één van de redenen dat Raspadori verassend is opgeroepen. Dat is echt een leuke speler, iets dynamischer en technischer. Hij deed het goed bij Sassuolo en dat is wel iemand die het Belotti en Immobile lastig kan maken." Moise Kean werd overigens niet opgeroepen door Mancini.

Raspadori en Locatelli
Het gaat volgens Haak te ver om te verwachten dat Raspadori, die niet eens in de voorselectie zat, een basisspeler zal zijn. "Het zijn redelijk logische keuzes die hij gaat maken. Ook achterin gaan gewoon weer Bonucci en Chiellini spelen, ook al is Bastoni super goed geweest bij Internazionale. Die is ook nog jong, maar dan kiest hij voor de ervaring. Het enige vraagstuk is wie er rechtsvoor gaat spelen: Chiesa of Berardi. Ook Bernadeschi is een optie, maar hem verwacht ik niet in de basis."

De basisploeg van La Squadra Azzurra bestaat zodoende uit de voor het grote publiek bekende namen. Toch heeft Italië ook op de bank genoeg leuke spelers zitten. "Locatelli staat bekend als talent, maar haalt nu al het niveau waarmee hij het verschil maken als hij gaat spelen. En Bastoni dus. Voor hem is toch wat minder aandacht dan voor De Ligt, terwijl ze allebei nog jong zijn en Bastoni echt heel goed is. Verbazingwekkend goed, vind ik. Dan heb je ook nog Chiesa als rechtsbuiten die dynamisch en goed is. Ik verwacht ook wel dat hij de rechtsbuitenpositie zal gaan krijgen."

Italië is overigens het land dat de openingswedstrijd gaat spelen, op vrijdag 11 juni in het Stadio Olimpico. Turkije is dan de tegenstander, daarna wachten in de groep ook Zwitserland en Wales. "Je moet in die eerste wedstrijd goed presteren en vanaf dan gaat het lopen. Als je eerste wordt in de poule, is het een goede weg naar de halve finale", weet Haak, die vindt dat Italië ook niet te laag moet inzetten. "Als je zegt kwartfinale ben je niet ambitieus, halve finale is redelijk en alles meer dan dat is hartstikke knap. Al denk ik dat als je het vergelijkt met landen als Engeland, Portugal en Frankrijk, dat Italië dan pas daar achter komt. Maar wel iets beter en completer is dan Nederland. Ook iets meer spelers met potentiële wereldklasse. Het is daar gewoon zoveel logischer en duidelijker vind ik, iets helderder wat het helemaal inhoudt dan onder Frank de Boer. Dus ik denk dat ze ook iets verder zijn dan Nederland. Als de spitsen gaan presteren, kan het leuk worden."

Door: Remco Jacobi

Oranje

gerelateerd