Opgeleefd Italië: als outsider een flinke stap verder dan Oranje

6 juni 2021, 16:08

De herrijzenis van Nederland en Italië vertonen overeenkomsten. Beide landen ontbraken op het WK van 2018, maar herstelden zich daarna en klauterden terug richting de top. Waar de groei van Oranje echter stagneerde na het vertrek van Ronald Koeman, trok Italië de lijn wel door. Het land kan als een outsider worden gezien op het EK, weet Serie A-specialist Willem Haak.

Grote ommekeer

Het was één van de grootste dieptepunten in de geschiedenis van La Squadra Azzurra. Op 13 november 2017 kwam een ploeterend Italië in San Siro tegen Zweden niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Een resultaat dat onvoldoende was na de 1-0 nederlaag in Scandinavië. Italië liep het WK van 2018 mis en ontbrak voor het sinds 1958 op het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. Reden voor de bond om Giampiero Ventura de laan uit te sturen en de ervaren Roberto Mancini aan te stellen. Een keuze die geweldig uit heeft gepakt.

Volgens Haak lag het kantelpunt dus bij het ontslag van Ventura en de aanstelling van Mancini. "Hij heeft wel status en heeft met kampioenschappen in de Serie A en de Premier League zeker wat bereikt. Er waren bij Italië echt wel spelers om wel een serie neer te kunnen zetten. Dat heb je uiteindelijk ook gezien. Met de Chiellini's, de Bonucci's en de Insigne's moet je gewoon winnen van kleinere landen. Dat doet Mancini telkens. Ze winnen veel. Het is niet het meest spectaculaire voetbal, maar het gaat wel de goede kant op. Het is goed dat talenten echt de kans krijgen, dat was voorheen niet echt zo. Als je in de Serie A presteert, krijg je ook je kans bij Italië."

Geen catenaccio

Die stijl pakt vooralsnog zeer goed uit bij Italië, dat volgens Haak geen favoriet is voor de eindzege maar meer als koploper van het rijtje outsiders kan worden gezien. "De halve finale moet er in kunnen zitten", zegt hij. "Er zijn best veel spelers die een super goed seizoen achter de rug hebben. Niet alleen de basis, maar ook daarbuiten. Locatelli bijvoorbeeld. Die is bankzitter, maar was uitblinker bij Sassuolo en wordt achterna gezeten door de top (Juventus en Paris Saint-Germain). Die hikt er echt tegen aan, maar die heeft Barella, Verratti en Jorginho voor zich. Daar kom je niet zo snel tussen." Voor hem is er door de blessure van Verratti wel een opening ontstaan.

Raspadori en Locatelli

Het gaat volgens Haak te ver om te verwachten dat Raspadori, die niet eens in de voorselectie zat, een basisspeler zal zijn. "Het zijn redelijk logische keuzes die hij gaat maken. Ook achterin gaan gewoon weer Bonucci en Chiellini spelen, ook al is Bastoni super goed geweest bij Internazionale. Die is ook nog jong, maar dan kiest hij voor de ervaring. Het enige vraagstuk is wie er rechtsvoor gaat spelen: Chiesa of Berardi. Ook Bernadeschi is een optie, maar hem verwacht ik niet in de basis."

Italië is overigens het land dat de openingswedstrijd gaat spelen, op vrijdag 11 juni in het Stadio Olimpico. Turkije is dan de tegenstander, daarna wachten in de groep ook Zwitserland en Wales. "Je moet in die eerste wedstrijd goed presteren en vanaf dan gaat het lopen. Als je eerste wordt in de poule, is het een goede weg naar de halve finale", weet Haak, die vindt dat Italië ook niet te laag moet inzetten. "Als je zegt kwartfinale ben je niet ambitieus, halve finale is redelijk en alles meer dan dat is hartstikke knap. Al denk ik dat als je het vergelijkt met landen als Engeland, Portugal en Frankrijk, dat Italië dan pas daar achter komt. Maar wel iets beter en completer is dan Nederland. Ook iets meer spelers met potentiële wereldklasse. Het is daar gewoon zoveel logischer en duidelijker vind ik, iets helderder wat het helemaal inhoudt dan onder Frank de Boer. Dus ik denk dat ze ook iets verder zijn dan Nederland. Als de spitsen gaan presteren, kan het leuk worden."

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen