De Boer houdt ondanks kritiek vast aan 5-3-2-systeem

5 juni 2021, 13:47   Bijgewerkt: 5 juni 2021, 16:29

Het Nederlands elftal zal ook in de laatste oefenwedstrijd richting het EK tegen Georgië aantreden in een 5-3-2-systeem. Frank de Boer houdt daarmee vast aan de formatie waarin Oranje afgelopen woensdag speelde tegen Schotland (2-2). Het is volgens de bondscoach goed mogelijk dat hij in de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne eveneens kiest voor dat systeem.

Het 5-3-2-experiment pakte tegen Schotland niet goed uit, maar De Boer ziet geen reden om direct terug te vallen op het welbekende 4-3-3-systeem. "De afgelopen dagen waren vruchtbaar. We hebben veel gedaan. Veel geanalyseerd, veel gepraat en goed getraind", begon De Boer zaterdag op de persbijeenkomst richting het duel met Georgië. "We starten morgen met 5-3-2", verklapte de bondscoach. "Daar wil ik aan vasthouden omdat ik ervan overtuigd ben dat we dat nodig hebben. Of we ook zo tegen Oekraïne gaan spelen? Dat kan heel goed mogelijk zijn. Ik hoef niet alles in openlijk te zeggen. De kans is groot, maar niets is definitief."

Lees ookDe Ligt loopt op laatste training in Portugal liesblessure op

Dat het experiment midweeks niet goed uitpakte, baart De Boer geen zorgen. "Het heet een voorbereiding, een oefenwedstrijd. Daar moet je van leren. Het gaat om de wedstrijd op 13 juni. Of de selectie het met deze formatie eens is? Ja, we hebben er goed over gesproken en ik heb al zo vaak gezegd dat we zeker 4-3-3 zullen spelen als dat nodig is. Daar hebben we ook de spelers voor. Steven Berghuis, Quincy Promes, Cody Gakpo en Donyell Malen zitten er fantastisch in. Daar heb ik alle vertrouwen in."

Frenkie de Jong, die eveneens het spreekgestoelte beklom, heeft niet per se een voorkeur voor een 5-3-2- of 4-3-3-systeem. "Het kan 5-3-2 of 4-3-3 heten, maar de ene 5-3-2 is ook weer heel anders dan de andere 5-3-2. Per wedstrijd kun je het verschillend invullen. Hoe het systeem heet, maakt in principe niet uit. Het gaat erom hoe je het invult en waar de ruimtes liggen bij de tegenstander. Of de wedstrijd tegen Schotland de stemming heeft beïnvloed? De stemming is altijd goed geweest. We weten waarmee we bezig zijn als team. We werken ergens naartoe. De speelwijze wordt steeds duidelijker en het vertrouwen is groeiende."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen