EK-Glazen Bol: Italië wint EK, Duitsland valt tegen en Oranje

7 juni 2021, 18:00

De start van Europees kampioenschap nadert: de eerste wedstrijd komt steeds dichterbij en de voorbereiding is in volle gang. Welke land gaat verrassen, welk land valt tegen en wie gaat er uiteindelijk met felbegeerde beker aan de haal? FCUpdate.nl blikt in de Glazen Bol-serie vooruit met redacteurs en vandaag in deel V: Jeffrey van der Maten

Oranje: kwartfinale

In Nederland heerst rond het Nederlands elftal de laatste weken vooral pessimisme, dat met een plek in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap zeker niet opeens zal verdwijnen. Natuurlijk beschikken we met spelers als Frenkie de Jong, Memphis Depay en Matthijs de Ligt over spelers die tot de wereldtop behoren, maar de grootmachten ook serieus uitdagen? Dat lijkt nog een brug te ver. Laten we dit toernooi vooral gebruiken om ervaring op te doen voor het WK van volgend jaar winter. Gezien de moordende concurrentie van landen als Frankrijk, Engeland en Portugal is een plek bij de laatste acht een resultaat waar prima mee te leven zal zijn.

{image[348354][right-half][]}Winnaar: Italië

Nee, Italië zal niet beginnen aan het EK als de topfavoriet. De Azzurri hebben een sterke ploeg, maar hebben zeker niet de keuze uit een arsenaal aan toppers als bijvoorbeeld Frankrijk. Maar was Portugal vijf jaar geleden de topfavoriet? Zeker niet, de ploeg van Cristiano Ronaldo ontpopte zich echter als ultieme resultaatmachine. De laatste nederlaag van Italië dateert inmiddels van september 2018. Sindsdien bleef de outsider liefst 27 interlands op rij ongeslagen. Dat de Italianen over een taaie ploeg beschikken, bleek in de onderlinge ontmoetingen met het Nederlands elftal. Eenmaal was Oranje kansloos, de andere keer bleek een gelijkspel het maximale resultaat. Italië is typisch zo'n ploeg die tegen de toplanden heerlijk in de rol van underdog kan kruipen. Grootste concurrent? Dat is Portugal, een ploeg met op bijna iedere positie een wereldtopper.

Tegenvaller: Duitsland

Met ijzersterke poulegenoten als Portugal en Frankrijk is een exit in de groepsfase zeker geen ramp. Toch zal de vroegtijdige uitschakeling van Die Mannschaft als zeer pijnlijk worden ervaren. Vooral omdat ook op het WK 2018 de poule al het eindstation was, in een groep met Zweden, Zuid-Korea en Mexico. Duitsland heeft de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaan, maar zal dit EK helaas tekortkomen om weer te schitteren als weleer: een treurig einde voor Löw. 

{image[346986][left-half][]}Verrassing: Polen

Met een aanvaller als Robert Lewandowski in de gelederen lijkt Polen te mogen dromen van een sensationele deelname. De sluipschutter was dit seizoen bij Bayern München liefst 41 keer trefzeker, goed voor het all-time record in de Bundesliga. Nu Lewandowski de legendarische Gerd Müller heeft afgetroefd, zal hij met veel zelfvertrouwen aan het eindtoernooi beginnen. Polen zal met Spanje gaan strijden om de groepswinst. Aan Slowakije en Zweden hebben de twee sterkste landen van poule E geen punt. Ook Turkije gaat hoge ogen gooien. Een plek in de halve finale als op het EK 2008 zit er niet in, maar de gouden generatie van de Turken gaat zeker verrassen.

Topscorer: Cristiano Ronaldo

Portugal is een van de grote favorieten voor de eindzege, vooral omdat ze een betere ploeg hebben dan vijf jaar geleden. Ondanks een hele zware poule kunnen ze onder leiding van Cristiano Ronaldo zomaar eens hoge ogen gooien. De Portugees kende met Juventus een tegenvallend jaar, maar beschikte zelf wel over uitstekende cijfers. In een betere ploeg dan in Turijn kan hij tijdens het EK de topscorer worden van het toernooi. 

Deze speler maakt het eerste doelpunt: Lorenzo Insigne

Dit land blijft zonder punten: Hongarije

Topscorer Oranje: Memphis

Beste speler van het toernooi: Marco Verratti

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen