EK-Glazen Bol: zwak Oranje, Frankrijk wint door Benzema

8 juni 2021 – De start van het Europees kampioenschap nadert: de eerste wedstrijd komt steeds dichterbij en de voorbereiding is in volle gang. Welk land gaat verrassen, welk land valt tegen en wie gaat er uiteindelijk met de felbegeerde beker aan de haal? FCUpdate.nl blikt in de Glazen Bol-serie vooruit met redacteurs en vandaag in deel 6: Bob van Dijk.

EK-Glazen Bol: zwak Oranje, Frankrijk wint door Benzema

Oranje: einde verhaal in achtste finales
Het moge duidelijk zijn dat er dit EK veel landen beter op staan dan Oranje. Bondscoach Frank de Boer zal daarom niet ontevreden zijn dat hij in groep C is gekoppeld aan Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië. Toch moeten deze landen niet worden onderschat. Het zal in de huidige vorm van Oranje al een flink karwei worden om de poule zonder kleerscheuren door te komen. In de achtste finales is de kans groot op een tegenstander van een heel ander kaliber dan de nummer 23, 24 of 62 van de wereld. Het kan dus zomaar zo zijn dat er na vier wedstrijden al een einde komt aan het toernooi voor de manschappen van De Boer. Maar in het verleden steeg het Nederlands elftal al vaker boven zichzelf uit. Zeker op momenten dat niemand in ons land zijn geld zou zetten op een goede prestatie.

Winnaar: Frankrijk
Terwijl De Boer nog flink aan het puzzelen is met zijn opstelling, geldt dat misschien ook wel voor Didier Deschamps. De bondscoach van Frankrijk moet dat echter doen vanwege een luxeprobleem. De regerend wereldkampioen heeft opnieuw de beschikking over een groot aantal wereldsterren en de verwachtingen zijn dan ook hoog. De groep met Duitsland, Portugal en Hongarije kan worden bestempeld als 'Poule des Doods', maar lijkt voor namen als Karim Benzema, Kylian Mbappé, Paul Pogba, N'Golo Kanté en Raphaël Varane geen probleem. Het sterrenensemble van Deschamps heeft sowieso nog iets goed te maken op het EK. In 2016 leed Frankrijk in de finale in Parijs namelijk een pijnlijke nederlaag tegen Portugal.

Tegenvaller: Kroatië
Het had op het WK van 2018 weinig gescheeld of Kroatië was in plaats van Frankrijk wereldkampioen geworden. Dat vertrouwen zal inmiddels een stuk minder zijn na de laatste twee oefeninterlands. De Kroaten speelden gelijk tegen het nietige Armenië en verloren op bezoek bij België. Dat is geen lekkere voorbereiding op een pittige groep met Engeland, Schotland en Tsjechië. De Schotten lieten onlangs met hun B-keus al zien in staat te zijn om te stunten tegen Oranje. Ook de Engelsen en de Tsjechen gelden als taaie opponenten. Waar de verwachtingen voor de vice-wereldkampioen hoog zullen zijn, ligt een teleurstelling op de loer. Aan de manschappen van bondscoach Zlatko Dalic de taak om het tegendeel te bewijzen.

Verrassing: Denemarken
Denemarken is in 2021 nog ongeslagen en aast op het EK op nieuwe overwinningen. Alleen Duitsland hield de Denen dit kalenderjaar op een gelijkspel. Israël, Moldavië, Oostenrijk en Bosnië en Herzegovina werden op een nederlaag getrakteerd door het elftal van Kasper Hjulmand. Door de aanwezigheid van ex-Eredivisionisten Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Kasper Dolberg en Mathias Jørgensen kunnen de Denen ook in Nederland op de nodige sympathie rekenen. Voor een goede prestatie zijn de eerste en derde groepswedstrijd cruciaal. Dan speelt Denemarken namelijk tegen Finland en Rusland. Tussendoor wacht een ontmoeting met titelkandidaat België. Hoe dan ook beginnen de Scandinaviërs met een goed gevoel aan het toernooi.

Topscorer: Karim Benzema
Wie goede spitsen aan het werk wil zien, hoeft zijn televisie alleen maar aan te zetten tijdens het EK. Namen als Burak Yilmaz, Ciro Immobile, Romelu Lukaku, Harry Kane, Robert Lewandowski en Cristiano Ronaldo komen deze zomer voorbij. Zij zullen allemaal ongetwijfeld het net gaan vinden, maar natuurlijk kan er maar een echte topscorer zijn. Karim Benzema (33) is na zes jaar terug bij de nationale ploeg van Frankrijk en aast op doelpunten. De spits scoorde afgelopen seizoen liefst dertig keer namens Real Madrid en heeft in 82 interlands 27 treffers achter zijn naam staan. De centrumverdedigers van Duitsland, Portugal en Hongarije kunnen hun borst in groep F in ieder geval alvast natmaken voor de gretige routinier.

Deze speler maakt het eerste doelpunt: Ciro Immobile
Dit land blijft zonder punten: Hongarije
Topscorer Oranje: Memphis
Beste speler van het toernooi: N'Golo Kanté

Oranje

gerelateerd