Terugblik: vijftien jaar Löw als bondscoach van Duitsland

15 juni 2021, 13:17

Joachim Löw heeft zich in de afgelopen weken klaargemaakt voor zijn laatste optredens als bondscoach van Duitsland op het EK van 2021. De huidige bondscoach geeft deze zomer zijn stokje door aan Hansi Flick, die tijdens het WK van 2014 al de rol van assistent van Löw op zich had genomen. FCUpdate.nl blikt, in aanloop naar de wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk terug op het tijdperk-Löw bij de nationale ploeg van Duitsland.

Waar het allemaal begon

De taak van Löw was duidelijk, hij moest de progressie die Klinsmann had gemaakt doorzetten in de nabije toekomst. Het Duitse elftal zat middenin een transitieperiode. In 2004 werd de ploeg uitgeschakeld tijdens de groepsfase van het EK door Nederland en Tsjechië, een ramp voor een voetballand van dat statuur. Klinsmann had ervoor gezorgd dat de selectie een make-over kreeg door bij de selectiekeuze alleen te letten op de prestaties van de spelers, in plaats van rekening te houden met de status van de sterren, daardoor was er een hele nieuwe Duitse lichting te zien op het WK van 2006. Het was aan de nieuwe bondscoach om deze lijn door te trekken.

Een sterke start

Ook na het WK van 2010 in Zuid-Afrika kon Löw nog geen wereldbeker toevoegen aan de prijzenkast van de DFB. Daar was het opnieuw Spanje dat zorgde voor teleurstelling, dit keer in de halve finale. De troostfinale, tegen het door Nederland uitgeschakelde Uruguay, werd destijds wel met 3-2 gewonnen. Duitsland werd daarmee terecht derde op het tweede eindtoernooi van Löw als bondscoach. Op het EK van 2012 behaalde Duitsland, met 9 nieuwe spelers ten opzichte van het eindtoernooi in 2010, opnieuw de halve finale nadat het Nederland tijdens de groepsfase uitschakelde. 

Het hoogtepunt van de trainerscarrière van Löw kwam op het WK van 2014, toen de Duitsers met de wereldbeker terugkeerden uit Brazilië. De nieuwe lichting van Duitsland, die Löw naar mate van tijd had doorgevoerd bij de DFB, oogde verfrissend en ontzettend sterk. Miroslav Klose kroonde zich op dat toernooi tot topscorer allertijden op een WK, nadat hij de Braziliaanse Ronaldo inhaalde op de topscorerslijst. Thomas Müller werd na het toernooi uitgeroepen tot beste speler van het toernooi, terwijl Manuel Neuer de prijs voor beste doelman ontving. Later, in 2015, werd Löw onderscheiden met de prijs voor beste trainer van Europa. Een jaar later zou Löw met hetzelfde team ook de halve finale van het EK van 2016 halen.

Tijd voor verandering

Daarna nam de kritiek steeds meer toe op de bondscoach, er moest een nieuwe lichting komen. De bondscoach besloot zijn aandacht volledig te richten op die nieuwe lichting, en maakte plaats voor een aantal jonge spelers. Spelers als Kai Havertz, Julian Brandt en Serge Gnabry kregen steeds vaker een prominente rol binnen de selectie, terwijl de bondscoach (voorlopig) afscheid nam van Thomas Müller, Mats Hummels en Jerome Boateng. 

Met de nieuwe lichting kreeg Löw drie jaar om een team op te bouwen. Dat ging niet zonder tegenslag. De resultaten bleven wisselvallig, er werd zelfs geroepen om een ontslag van de bondscoach. Uiteindelijk kondigde Löw in het voorjaar van 2021 zijn vertrek aan bij de DFB, hij zou na dit EK plaats gaan maken voor de nieuwe bondscoach, Hansi Flick.

Werken aan de toekomst

Terug naar het heden. Duitsland is ingeloot in de 'poule des doods', samen met Frankrijk, Portugal en Hongarije. De voorbereiding van de Duitsers verliep alles behalve foutloos. In het voorjaar verloor Duitsland nog schaamteloos van Noord-Macedonië (2-1). Er staat dus een lastig toernooi te wachten voor Löw en zijn mannen. Uit voorzorg heeft de bondscoach er wel voor gekozen om Thomas Müller en Mats Hummels weer terug te halen bij de Duitse selectie. De vorm van beide spelers zorgde ervoor dat Löw er eigenlijk niet meer omheen kon. Met deze twee spelers, en de nieuwe lichting van Duitsland zal Löw hopen op nog één laatste eindzege voordat hij het stokje doorgeeft aan Hansi Flick.

Vanavond begint Duitsland aan het EK met de wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk. Er wordt afgetrapt om 21:00, de wedstrijd zal live te volgen zijn via een livereport op FCUpdate.nl.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen