Spanje gaat voor de start nog alle spelers vaccineren

9 juni 2021 – Groot nieuws uit Spanje: de volledige selectie van Luis Enrique krijgt nog vóór de start van het EK een coronavaccinatie. Nadat Sergio Busquets en Diego Llorente een positieve test afglegden, werd volop gevreesd voor een enorme uitbraak binnen de selectie. Als oplossing komt een opmerkelijk idee, door te vaccineren. Ook daar kleven nadelen aan.

Spanje gaat voor de start nog alle spelers vaccineren

Frank de Boer wilde de internationals van Oranje bijvoorbeeld niet na een bepaald moment in de voorbereiding nog vaccineren, omdat het de oefenwedstrijden flink had kunnen verstoren. Het is bekend dat er bij verschillende vaccins een reactie kan komen op het lichaam. Zeker het Pfizer-vaccin zou veel impact hebben op de fysieke gesteldheid van de sporters. Met welk vaccin Luis Enrique en zijn mannen ingespoten gaan worden, is nog onbekend. 

Dat was bijvoorbeeld voor de helft van de spelers van België ook de reden om te wachten met de intenting tot na het EK. Bovendien is het ook onzeker of het wel écht zal helpen: zeker als het gaat om de tweede prik, zullen die gedurende het EK (en de eindfase van het EK) gezet moeten worden. Omdat het virus al rondgaat in de selectie, kan het ook zomaar zijn dat de prik wordt gezet bij spelers die al besmet zijn. Onduidelijk is dan wat de exacte werking zal zijn en hoe de UEFA daarop reageert qua regelgeving. 

Spanje nam al behoorlijk wat voorzorgsmaatregelen voor het eindtoernooi. Naar de oefenwedstrijd tegen Litouwen werd een O21-team gestuurd, de besmette spelers werden volledig afgezonderd, er is een tweede team op touw gezet dat in een eigen bubbel gaat trainen. Met het uitdelen van de prikken op de nationale voetbalbond een uitbraak in elk geval te voorkomen.

Lees ookSpanje houdt rekening met het ergste en vliegt elf spelers in

De reden van vaccinatie zou zijn dat anders Spanje mogelijkerwijs wedstrijden reglementair zou verliezen, als het niet met genoeg spelers aan de aftrap kan verschijnen die een negatieve coronatest hebben afgelegd. Dat heeft de UEFA voor dit toernooi opgenomen in de regelgeving. Het ministerie van Volksgezondheid in Spanje heeft inmiddels goedkeuring gegeven aan de operatie. Het is onbekend of er spelers uit de selectie zijn die geen vaccinatie willen én of dat überhaupt toegestaan wordt.

Oranje

gerelateerd