VAR nog altijd niet vlekkeloos: KNVB telt 26 fouten

9 juni 2021 – Na een uitgebreide analyse van het afgelopen seizoen heeft de KNVB geconstateerd dat de VAR nog een flinke weg te gaan heeft. In het Eredivisiejaar zijn 26 spelsituaties geteld waarbij de videoscheidsrechter geen juiste beslissing nam. Toch werpt het systeem ook wel degelijk zijn vruchten af.

VAR nog altijd niet vlekkeloos: KNVB telt 26 fouten

De bond zocht namelijk uit dat er zonder de VAR liefst 103 foutieve beslissingen zouden zijn genomen. "Losse incidenten krijgen volop de aandacht, maar over het hele seizoen genomen kunnen we opnieuw zeggen dat de clubs dankzij de VAR met fors minder beoordelingsfouten te maken hadden", aldus scheidsrechtersbaas Dick van Egmond.

"Wel is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat ondanks het gebruik van beelden strafschoppen en ernstig gemeen spel soms lastig eenduidig te beoordelen zijn", vervolgt de oud-arbiter. "Dat blijft mensenwerk. Ons doel blijft het aantal fouten steeds verder terug te dringen."

De buitenspeltechnologie en de zestienmetercamera's hebben hun waarde in de afgelopen maanden in ieder geval duidelijk bewezen. De doelgebiedcamera zorgde ervoor dat 49 gevallen werden teruggedraaid. Het besluit van grensrechters wat betreft buitenspel werd uiteindelijk 22 keer gecorrigeerd. "In 306 wedstrijden is er slechts één fout gemaakt in de buitenspelbeoordeling", aldus Van Egmond. "Dat is een prima resultaat."

Eredivisie

gerelateerd