Oekraïne moet na Russische protest EK-shirt aanpassen

10 juni 2021 – Oekraïne moet van de UEFA het speciaal voor het EK ontwerpen shirt lichtelijk aanpassen. Op het tenue prijkt de slogan 'Glorie aan onze Helden' en die is volgens de Europese voetbalbond van politieke aard. Dat mag niet en dus moet de zin verdwijnen.

Oekraïne moet na Russische protest EK-shirt aanpassen

Met de slogan zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Met het EK-tenue hadden de Oekraïners de woede van de Russen gewekt. Niet alleen vanwege de slogan, maar ook omdat op het shirt van Oekraïne een landkaart te zien was, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim.

De Russische voetbalbond tekende eerder deze week bij de UEFA officieel protest aan tegen het shirt waarin Oekraïne tijdens het EK wil spelen. In een verklaring laat de Europese voetbalbond nu weten dat de landkaart mag blijven staan omdat het de door de Verenigde Naties erkende territoriale grenzen weergeeft. De andere slogan die op het shirt prijkt, 'Glorie aan Oekraïne', hoeft ook niet te worden verwijderd.

Oekraïne is de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK. Oranje neemt het zondagavond in de Johan Cruijff ArenA op tegen de ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko.

Oranje

gerelateerd