Oranje Leeuwinnen nog niet op stoom in voorbereiding op Spelen

10 juni 2021 – De eerste oefenwedstrijd met de Olympische Spelen voor de deur hebben de Oranje Leeuwinnen donderdagavond in Italië verloren: 1-0. Hoewel een onterechte strafschop het verschil in doelpunten uitdrukte, maakte Nederland nooit aanspraak op een gelijkspel of overwinning. Het team van Sarina Wiegman, met een aantal nieuwe namen en enkele invallers, was uitermate slordig en creëerde slechts twee aardige kansen.

Oranje Leeuwinnen nog niet op stoom in voorbereiding op Spelen

Met nog ruim een maand voor de boeg tot de allereerste Olympische Spelen ooit voor de Oranje Leeuwinnen, was vanavond in het Italiaanse Ferrara de eerste test. Voor speelsters die nog niet zeker zijn van hun plek in de Olympische selectie (bestaande uit achttien speelsters), was dit een gelegenheid om zich te laten zien. Bondscoach Wiegman bood een aantal van hen die mogelijkheid: Sisca Folkertsma begon als rechtsback, terwijl Renate Jansen, Katja Snoeijs en Lineth Beerensteyn de aanval vormden. Topscorer Vivianne Miedema ontbrak met een lichte blessure, Jill Roord en Lieke Martens begonnen op de bank.

In het vrij warme Ferrara bakten de 'reservespeelsters' in de basis er niets van in de eerste 45 minuten. Maar zij waren niet de enige, ook de vaste basiskrachten lieten nauwelijk niet zien waarom zij wel in de basis horen. Zo was Daniëlle van de Donk onzichtbaar, leed Jackie Groenen veel balverlies en deed Sherida Spitse dat af en toe ook. Achterin deden Merel van Dongen, Aniek Nouwen en Stefanie van der Gragt het niet veel beter. De laatste leidde zelfs indirect een strafschop in: een handsbal op intuïtie leidde tot een vrije trap, waarna Renate Jansen in de ogen van de Poolse scheids een overtreding maakte. Dat was het niet, maar de bal ging wel op de stip. Cristiana Girelli schoot raak: 1-0.

Tot die veertiende minuut was er weinig aan de hand geweest voor Oranje, ondanks het slordige spel. De goal veranderde ook weinig aan het spelbeeld: de slordigheden bleven en kansen waren er niet. Pas vlak voor rust, bij een misverstand in de Italiaanse defensie, werden er Hollandse schoten gelost. Lineth Beerensteyn legde af op Snoeijs, wiens schot geblokt werd. Daarna mikte Van de Donk hoog over.

Het spel van Oranje hield niet bepaald over in de eerste helft en dus koos de vertrekkende bondscoach Wiegman ervoor om bij aanvang van de tweede helft, twee wissels toe te passen. Roord en Dominique Janssen kwamen voor Groenen en Van der Gragt. Met de twee nieuwelingen ging het wat beter lopen bij Nederland. Het hield Italië van de eigen helft af en er kwamen ook kansjes, de beste in het eerste kwartier was voor Van de Donk. Na een prima voorzet van Folkertsma zette ze haar voet tegen de bal, maar haar inzet ontbrak aan kracht waardoor de Italiaanse doelvrouw redde.

Bij die opleving bleef het, want in de loop van de tweede helft werd Italië weer de gevaarlijkste ploeg. Oranje had meer balbezit, waar het zich echter geen raad mee wist. Dat leidde tot enkele dreigende counters van Italië. Eenmaal moest keepster Sari van Veenendaal daarbij optreden. Ze kwam daarvoor erg ver haar doel uit. Het liep goed gaf, omdat ze met een echte keepersactie het schot tegenhield.

Zo verloren de Oranje Leeuwinnen dus vrij kansloos van Italië, en is er nog veel huiswerk te verrichten. Dinsdag krijgen de vrouwen kans om zich te revancheren, dan spelen ze in Enschede tegen Noorwegen. Met die Scandinavische ploeg heeft Oranje nog wel een appeltje te schillen, gezien de nederlaag in 2018 voor de WK-kwalificatie. 

Opstelling en beoordelingen Nederland*:

Sari van Veenendaal 5, Sisca Folkertsma 5 (61. Lynn Wilms 5.5), Stefanie van der Gragt 4.5 (46. Dominique Janssen 5.5), Aniek Nouwen 4, Merel van Dongen 5, Sherida Spitse 5, Jackie Groenen 5 (46. Jill Roord 5.5), Daniëlle van de Donk 4.5 (77. Victoria Pelova -), Lineth Beerensteyn 5 (70. Joëlle Smits -), Katja Snoeijs 5 (61. Shanice van de Sanden 5), Renate Jansen 5.

Woman of the match: Jill Roord
*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd