"Italië behoort altijd tot de favorieten, die druk is er altijd"

10 juni 2021 – Italië heeft morgenavond de eer om samen met Turkije het EK af te trappen. De Italianen gelden als een van de kanshebbers voor de titel, waarbij vaak de ongeslagen reeks van liefst 25 interlands wordt aangehaald. Ook (ex-)Serie A-spelers Jeroen Zoet, Bram Nuytinck en Hidde ter Avest zien in Italië een ploeg om rekening mee te houden. 

"Italië behoort altijd tot de favorieten, die druk is er altijd"

Zoet keept sinds dit seizoen bij Spezia en maakte het talent op de Italiaanse velden dus van dichtbij mee. "Neem middenvelder Nicolo Barella van Inter", begon hij in gesprek met De Telegraaf. "Hij heeft een geweldig seizoen achter de rug bij de ploeg die met kop en schouders boven de rest uitstak in de Serie A. En Federico Chiesa heeft zich razendsnel aangepast na zijn zomerse transfer van Fiorentina naar Juventus. De club draaide een minder jaar, maar als ik Juventus zag spelen, was hij altijd goed."

Ter Avest, die afgelopen winter bij FC Utrecht terugkeerde naar Nederland na 2,5 jaar bij Udinese te hebben gespeeld, was vooral lovend over de backs Allessandro Florenzi en Leonardo Spinazzola. "Met name Spinazzola is heel dynamisch en geeft zoveel energie aan het team." Bram Nuytinck, nog steeds bij Udinese, is op zijn beurt lovend over het zeer ervaren centrale duo Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. "Die twee lijken onverwoestbaar. Ze blijven een hoog niveau halen en zijn voor elke spits heel lastig om tegen te spelen."

Nog een speler die wordt uitgelicht is de pas 22-jarige, maar toch al enorm ervaren Gianluigi Donnarumma. "Die heeft alles in zich om de nieuwe Buffon te worden. Het zou me niets verbazen als die de komende vijftien jaar het Italiaanse doel verdedigt." Ook Zoet is onder de indruk van zijn collega-doelman. "Hij pakt vaak ballen waarbij je denkt: dit was toch onmogelijk? Maar hij zit ook in een turbulente periode nu hij transfervrij is en mogelijk naar Paris Saint-Germain gaat, al is hij mentaal wel sterk."

Verwachtingen
Het drietal verwacht dat de Italianen hoe dan ook hoge ogen zullen gooien. "Italië behoort altijd tot de favorieten. En nu ik het land een jaartje heb meegemaakt, kan ik zeggen: dat wordt ook altijd verwacht. Die druk is er altijd." Ter Avest: "Deze Italiaanse ploeg heeft kwaliteit en ook een goede mix tussen wat jongere spelers en ervaren krachten. Ik denk zeker dat Italië hoge ogen gaat gooien."

Het stempel van topfavoriet lijkt echter nog iets te hoog gegrepen, stelt Nuytinck. "Als ik puur naar de namen kijk, dan denk ik dat Frankrijk, en ook landen als Portugal en Engeland, net iets meer kwaliteit op de been kunnen brengen." Zoet stelde daarbij dat een zwaar Serie A-seizoen is geweest. "Je moet niet vergeten dat de meeste jongens van Italië er - na de hervatting van de Serie A eind juni - een ontzettend lang en zwaar jaar op hebben zitten."

Serie A

gerelateerd