Botman kijkt met grote belangstelling naar Lille-trio bij Turkije

11 juni 2021 – Alle ogen zijn vanavond gericht op Turkije en Italië, de twee ploegen die het EK officieel af mogen trappen. Sven Botman zal met extra belangstelling kijken naar de prestaties van de Turken op het toernooi. Met Burak Yilmaz, Yusuf Yazici en Zeki Celik komen voor die ploeg drie van zijn ploeggenoten in actie.

Botman kijkt met grote belangstelling naar Lille-trio bij Turkije

Het drietal speelde - net als Botman - een belangrijke rol bij de kampioensstunt van Lille. Yilmaz als doelpuntenmaker, Yazici als aanvallende middenvelder en Celik als rechtsback. "Ik ken ze nog maar een jaar, maar het zijn heel normale jongens. Alle drie hebben ze een mentaliteit van hard werken en niet zeuren", vertelde Botman aan de NOS

Lille is samen met Fenerbahce hofleverancier van de Turkse nationale ploeg, waar dit seizoen in tegenstelling tot andere jaren veel spelers in buitenlandse competities spelen. Zo vertrok Celik bij Istanbulspor om zichzelf in het buitenland verder te ontwikkelen - met Dani Alves als zijn grote voorbeeld. "Hij is snel groeiende", ziet ook Botman. "En hij is inderdaad aanvallend heel sterk, maar verdedigend staat hij ook zeker zijn mannetje."

In 2019 ontving Trabzonspor een recordbedrag van negentien miljoen euro voor de transfer van Yazici naar Lille. Daar kende hij - onder meer door een kruisbandblessure - een valse start, maar was hij dit seizoen van grote waarde voor de Franse landskampioen. "Hij heeft heel veel techniek", aldus Botman. "Hij is een spelverdeler met een heel goede trap. Ik zou tegenstanders op het EK willen adviseren hem geen schietkans te geven."

De 35-jarige Yilmaz is een van de grootste namen bij Turkije, die in Nederland dit jaar is blijven hangen na zijn hattrick tegen Oranje in de WK-kwalificatiewedstrijd afgelopen maart. "Een heel speciale speler", weet Botman. "Zonder arrogant te doen trekt hij alles naar zich toe en dwingt hij heel veel respect af met wat hij doet. En het is een prima spits, die presteert op de momenten dat het moet. Ik heb hem bij Galatasaray veel zien scoren, maar ik denk dat het afgelopen seizoen wel een van zijn hoogtepunten was." Yilmaz eindigde dit seizoen op zestien competitietreffers.

Oranje

gerelateerd