Dit zijn de tien oudste spelers van EURO 2020

11 juni 2021 – Waar we bij FCUpdate.nl eerder al aandacht besteedden aan de toptalenten van dit EK, is het dit keer de beurt aan de oudgedienden. Maarten Stekelenburg is met zijn 38 jaar de oudste speler van het toernooi en krijgt gezelschap van een aantal bekende namen. Ook Oranje krijgt in de groepsfase al te maken met enkele routiniers.

Dit zijn de tien oudste spelers van EURO 2020

#1
Naam: Maarten Stekelenburg
Leeftijd: 38
Geboortedatum: 22-09-1982
Positie: Doelman
Land: Nederland
Club: AFC Ajax
Interlands: 59 (0 doelpunten)

Het is nog de vraag of Stekelenburg eerste doelman van Oranje wordt, maar een titel heeft hij alvast op zak. De goalie van Ajax is de oudste speler van het EK en kan zijn goede seizoen in het shirt van de Amsterdammers bekronen met een succesvol toernooi. Stekelenburg weet in ieder geval wat het inhoudt op een een eindtoernooi actief te zijn. In 2008, 2010 en 2012 was hij namelijk ook van de partij.

#2
Naam: Craig Gordon
Leeftijd: 38
Geboortedatum: 31-12-1982
Positie: Doelman
Land: Schotland
Club: Heart of Midlothian FC
Interlands: 57 (0 doelpunten)

In Schotland vertrouwt men ook op een ervaren doelman. Gordon is een paar maandjes jonger dan Stekelenburg en is op Schotse bodem een bekend gezicht. Daar verdedigde hij namelijk jarenlang het doel van topclub Celtic. Inmiddels is hij echter terug op het oude nest van Heart of Midlothian FC. Spelen op het EK zou een mooie afsluiting zijn van een fraaie loopbaan. Gordon speelde immers nog niet op dat podium.

#3
Naam: Pepe
Leeftijd: 38
Geboortedatum: 26-02-1983
Positie: Centrumverdediger
Land: Portugal
Club: FC Porto
Interlands: 115 (7 doelpunten)

Jarenlang stond deze Portugees bekend als een schopper in de achterhoede van Real Madrid. De afgelopen seizoenen is Pepe echter een stuk rustiger geworden en bondscoach Fernando Santos blijft graag gebruikmaken van zijn ervaring. Pepe stond in 2016 ook binnen de lijnen toen Portugal in Parijs verrassend afrekende met Frankrijk. Dat was de eerste prijs uit de historie van de nationale ploeg.

#4
Naam: Goran Pandev
Leeftijd: 37
Geboortedatum: 27-07-1983
Positie: Aanvaller
Land: Noord-Macedonië
Club: Genoa CFC
Interlands: 116 (36 doelpunten)

Oranje moet in ieder geval opletten voor de streken van sluwe vos Pandev. De aanvaller debuteert met Noord-Macedonië op het EK en zal zich willen laten zien tegen Nederland, Oostenrijk en Oekraïne. De recordinternational en topscorer aller tijden van het land is nog altijd te bewonderen in de Serie A, waar hij zijn doelpunten nog geregeld maakt voor Genoa CFC. Ook op het EK hoopt hij van waarde te zijn.

#5
Naam: Yuri Zhirkov
Leeftijd: 37
Geboortedatum: 20-08-1983
Positie: Linksback
Land: Rusland
Club: FK Zenit Sint-Petersburg
Interlands: 104 (2 doelpunten)

Deze Rus is zo'n speler die nooit lijkt te stoppen met voetballen. Zhirkov debuteerde in 2005 voor de nationale ploeg en is zestien jaar later nog steeds van de partij. In Rusland is hij een vertrouwd gezicht. Hij speelde onder meer bij CSKA Moskou, Dinamo Moskou en is inmiddels actief bij FK Zenit Sint-Petersburg. Tussendoor maakte de ervaren rot nog een uitstapje naar Chelsea. Dit EK speelt hij zijn land tegen België, Finland en Denemarken.

#6
Naam: José Fonte
Leeftijd: 37
Geboortedatum: 22-12-1983
Positie: Centrumverdediger
Land: Portugal
Club: Lille OSC
Interlands: 46 (0 doelpunten)

Het zou zomaar kunnen dat het centrale duo van Portugal bestaat uit twee routiniers. Naast nestor Pepe gaat Fonte namelijk ook mee naar het EK. De verdediger reist met een goed gevoel af naar het toernooi. Hij werd namelijk landskampioen met Lille OSC, waar hij samen met Sven Botman een ijzersterk duo vormde. Opvallend is dat Fonte pas eind 2014 zijn debuut maakte voor Portugal. Hij was op dat moment dertig jaar oud.

#7
Naam: Andrij Pjatov
Leeftijd: 36
Geboortedatum: 28-06-1984
Positie: Doelman
Land: Oekraïne
Club: FK Sjachtar Donetsk
Interlands: 97 (0 doelpunten)

Als Oranje op het EK wil winnen van Oekraïne, dan zal de ploeg van Frank de Boer de bal achter Pjatov moeten werken. Hij staat naar alle waarschijnlijkheid onder de lat en kan op het EK een mooie mijpaal halen. Als hij de drie groepswedstrijden speelt, bereikt hij het magische aantal van 100 interlands. Aan ervaring zeker geen gebrek bij de goalie van FK Sjachtar Donetsk. Hij zat in 2006 al in de selectie voor het WK in Duitsland.

#8
Naam: Giorgio Chiellini
Leeftijd: 36
Geboortedatum: 14-08-1984
Positie: Centrumverdediger
Land: Italië
Club: Juventus
Interlands: 107 (8 doelpunten)

Deze levende legende kende een teleurstellend seizoen bij Juventus. Op het EK hoopt de kompaan van Matthijs de Ligt die teleurstelling van zich af te spelen. Chiellini krijgt het vertrouwen van bondscoach Roberto Mancini, die hem gewoon heeft meegenomen naar het toernooi. De verdediger speelde de meeste wedstrijden van de huidige selectie en zal de aanvoerdersband dragen op het moment dat hij binnen de lijnen staat.

#9
Naam: Cristiano Ronaldo
Leeftijd: 36
Geboortedatum: 05-02-1985
Positie: Aanvaller
Land: Portugal
Club: Juventus
Interlands: 175 (104 doelpunten)

Waar Pepe en Fonte het achterin moeten regelen bij Portugal, is er voorin een zware taak weggelegd voor Ronaldo. De Portugezen zitten in een loodzware groep met Frankrijk, Duitsland en Hongarije. Daarom wordt er veel verwacht van de superster, die een moeizaam jaar kende bij Juventus. Op het EK hervat Ronaldo de jacht op Ali Daei uit Iran. Hij heeft met 109 doelpunten nog altijd het record aan interlandtreffers op zijn naam staan.

#10
Naam: David Marshall
Leeftijd: 36
Geboortedatum: 05-03-1985
Positie: Doelman
Land: Schotland
Club: Derby County FC
Interlands: 44 (0 doelpunten)

De top tien routiniers wordt afgesloten met Marshall, die bij Schotland de concurrentie aangaat met de hierboven genoemde Gordon. Marshall heeft ook de nodige interlands gespeeld en is in clubverband actief bij het Engelse Derby County FC. Daar is hij ploeggenoot van de Nederlandse doelman Kelle Roos. In de play-offs keerde Marshall de beslissende strafschop, waardoor de Schotten eindelijk weer op een eindtoernooi spelen.

Eredivisie