Oranje-dagboek #2: vliegtuig, Stekelenburg en Van Dijk

12 juni 2021 – Nog precies 24 uur! Dan begint ook voor Oranje het EK 2020 met de openingswedstrijd tegen Oekraïne. Een dag voor de wedstrijd werd meer duidelijk over de opstelling en kreeg bondscoach Frank de Boer tijdens de training nog een laatste stukje advies van de fans. Ook de eigenlijk afwezige Virgil van Dijk liet van zich horen. 

Oranje-dagboek #2: vliegtuig, Stekelenburg en Van Dijk

Het verlossende woord
Frank de Boer gaf vandaag antwoord op twee van de belangrijkste vragen van de afgelopen week. Ten eerste de vraag of Matthijs de Ligt zijn race tegen de klok zou halen. Deze werd helaas met 'nee' beantwoord. De staf wil geen risico met hem nemen en dus zal de pas negentienjarige Jurriën Timber waarschijnlijk zijn debuut op een eindtoernooi gaan maken. Voor Maarten Stekelenburg had de bondscoach goed nieuws: hij krijgt tijdens het toernooi de voorkeur boven Tim Krul, een keuze die De Boer 'op gevoel' maakte. "Veel respect voor Tim, maar ik kies voor Maarten", was hij duidelijk. 

Vliegtuigje boven het trainingsveld
Een hele ludieke actie van een paar Oranje-fans op de zaterdag. Zij lieten boven het trainingsveld in Zeist tijdens de laatste training voor het duel van zondag een vliegtuigje circuleren met daarachter de tekst 'Frank gewoon 4-3-3!' verwijzend naar de discussie die gaande is over welke formatie moet worden gebruikt tegen Oekraïne. De Boer is van plan om 5-3-2 te spelen, maar veel Oranje-fans zien liever dat Oranje in een 4-3-3-formatie voor de dag komt op zondagavond in Amsterdam.

Oranje zal niet knielen
Voorafgaand aan de openingswedstrijd tegen Oekraïne zal Oranje niet knielen. Het statement tegen racisme wordt door de Engelse ploeg nog altijd structureel gedaan, maar aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte duidelijk dat Nederland hier niet aan mee zal doen. "Eerder hebben we het ook niet gedaan", legde hij uit. "En we doen al best veel met de KNVB. We proberen het op een andere manier te doen", zei Wijnaldum, die afgelopen seizoen in de Premier League met zijn ploeggenoten wel standaard knielde voor de wedstrijd. 

Captain op afstand
Dat het ontbreken van Virgil van Dijk een groot gemis is voor Oranje, mag duidelijk zijn. Toch is de aanvoerder er op afstand een beetje bij. Vice-aanvoerder Georginio Wijnaldum vertelde aan de NOS dat hij in aanloop naar de openingswedstrijd nog veel contact heeft met zijn (ex-)ploeggenoot bij Liverpool, en dat dat ook voor enkele andere Oranje-spelers zal gelden. Lachend riep hij Van Dijk tot slot op om zijn ploeggenoten op afstand een laatste steuntje in de rug mee te geven. "Mocht hij dit zien: we verwachten een videoboodschap!"

Oranje op socialsOranje

gerelateerd