De Boer spreekt over 5-3-2-systeem, De Ligt en Stekelenburg

12 juni 2021, 14:23   Bijgewerkt: 12 juni 2021, 14:29

Een dag voor de eerste EK-wedstrijd van Oranje schoof Frank de Boer aan voor de afsluitende persconferentie. Hij maakte bekend dat Maarten Stekelenburg zondag onder de lat zal staan en gaf ook aan dat Matthijs de Ligt niet fit genoeg is voor het eerste duel. Daarnaast ging de bondscoach in op het 5-3-2-systeem waarin Oranje gaat spelen.

De Ligt

De Boer gaf eerst aan dat De Ligt niet fit genoeg is voor de eerste wedstrijd, al scheelde het weinig. "Matthijs is eigenlijk iets te vroeg, willen geen risico nemen. We hebben nog twee poulewedstrijden te gaan. Als het heel spannend was, had hij waarschijnlijk wel kunnen spelen. Maar hij zit er tegenaan en we verwachten dat hij volgende keer meedoet. We nemen nu geen risico", zei De Boer.

Stekelenburg

Over de keuze voor de keeper was hij kort. "Het ging tussen Tim en Maarten. Er zit weinig verschil in en de keuze moeilijke keuze geweest. Uiteindelijk is dit mijn gevoel geweest. Veel respect voor Tim, maar ik kies voor Maarten", zei de bondscoach. Vervolgens ging het lang en uitgebreid over het veelbesproken 5-3-2-systeem. De Boer erkende dat Oranje dat systeem gaat spelen, zondagavond in Amsterdam. "Ik heb ook een vliegtuigje gehuurd, met als tekst: Bedankt voor de tip, maar het blijft 3-5-2", zei de keuzeheer scherp.

5-3-2

"Daar beginnen we wel mee, ja", zei hij. "Wij proberen altijd dominant te voetballen en dat willen we ook in dit systeem. 5-3-2 klinkt negatief, terwijl als je 3-5-2 zegt dan klinkt dat al anders. We willen naar voren en het spel in handen krijgen. Hiermee betekent dat je drie achterin speelt omdat de backs hoog staan. Ik denk dat wij in deze opstelling de beste mensen op de beste plek hebben. Wij denken dat dit het beste is. Nogmaals: met één wissel kun je zo weer 4-3-3 spelen. Dus uiteindelijk starten we met deze formatie en gedurende de wedstrijden kunnen we kijken of we ook eens met 4-3-3 starten."

Captain Georginio Wijnaldum stelt dat de spelersgroep gekend is in de keuze voor dat systeem. "Ik moet zeggen dat de spelers er positief over zijn. Het is ook meer hoe je het invult. Iedereen is gewend om 4-3-3 te spelen, dus iedereen heeft de voorkeur. Maar dit is goed ontvangen bij de spelers, ook omdat we er meer op zijn gaan trainen. Op de laatste training liep het goed dus we kijken er positief tegen aan. Bovendien konden we zien wat we goed deden en wat niet bij de analyses."

De laatste tijd draait Oranje volgens de middenvelder steeds beter in de formatie. "Wij zijn echt positief over het systeem", zei Wijnaldum. "Door te trainen en wedstrijden te spelen kun je het beter maken. We hebben daar overlegd met de spelers onderling en met de bondscoach te praten. Dat ging positief, ook op de training. Ik heb dus zeker het vertrouwen zien groeien. Dat is denk ik ook logisch. Als je zo'n systeem speelt, dan is het voor sommigen nieuw. Dat kon je ook wel zien in het veld. Daar moet je niet van slag van zijn en dat waren we ook niet."

Concurrentiestrijd

De Boer sloot tenslotte af met een hoopvol bericht. Hij heeft een goed gevoel over de groep en kijkt uit naar zondag. "Ik vind het echt een eenheid, maar er zit ook een gezonde concurrentiestrijd in. Er kloppen wel wat jongens op de deur, dat heb ik zeker gezien."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen