Zege bij Fins EK-debuut overschaduwd door drama rond Eriksen

12 juni 2021, 21:36   Bijgewerkt: 12 juni 2021, 21:50

Een wedstrijd die voor beide ploegen een feest had moeten worden, liep uit op een drama. Christian Eriksen werd nabij de cornervlag onwel, waarna hij bewusteloos raakte en moest vechten voor zijn leven. Nadat de middenvelder vanuit het ziekenhuis mededeelde dat het goed met hem ging, werd de wedstrijd uitgespeeld en met 0-1 gewonnen door Finland

Anderhalf jaar na de kwalificatie was het voor de Finnen dan eindelijk zover; tegen Scandinavische bondgenoot Denemarken maakten de Huuhkajat hun debuut op een eindtoernooi. Ondanks tegenvallende resultaten in de voorbereiding waren vele Finnen naar Kopenhagen afgereisd om dit historische moment mee te maken. Zij zagen hoe hun ploeg brutaal begon aan de wedstrijd, maar al snel werd overlopen door de Denen. De ploeg van Kasper Hjulmand ging van achteruit rustig op zoek naar de ruimte op de vleugels, om daarna met snelle backs en vleugelspelers kansen te creëren. Martin Braithwaite en Jonas Wind waren dichtbij een openingstreffer, maar de onzekere Lukas Hradecky vormde net als de lange Finse verdediging een sta-in-de-weg voor de Denen.

Na twintig minuten ging de Deense storm voor korte tijd liggen, waardoor de Finnen even op adem konden komen. Via Teemu Pukki werden de Suomi eenmaal gevaarlijk, maar de spits werd vakkundig afgestopt door de geconcentreerde Deense verdediging. De thuisploeg bleef ondertussen de dominante ploeg, maar kon geen oplossing formuleren om het Finse vechtvoetbal te verschalken. Bovendien waren er ook vele blessures, voornamelijk aan de zijde van de Finnen, waardoor er weinig tempo in de wedstrijd kwam.

Zo leken beide ploegen langzaamaan af te gaan op het einde van de eerste helft, tot het hele stadion stadion werd opgeschrikt door het neervallen van Christian Eriksen. De spelmaker van Inter Milaan ging langs de zijlijn plotseling naar de grond en na korte tijd werd duidelijk dat het zeer slecht met hem ging. Alle spelers van Denemarken vormden een cirkel om hem heen, terwijl de middenvelder, die na een waarschijnlijke hartaanval inmiddels gereanimeerd werd, moest vechten voor zijn leven. Nadat duidelijk werd dat hij wakker en gestabiliseerd was, besloten beide ploegen een uur later de wedstrijd uit te spelen. In de resterende minuten van de eerste helft pakte Denemarken de draad van de eerste helft weer op, maar was het spel logischerwijs nog onwennig.

In de tweede helft bleef de ploeg van bondscoach Hjelmand fel inbeuken op de Finse muur, maar onder de vele corners en verwoede schietpogingen kraakten de Suomi wel, maar braken niet. De Finnen kregen ondertussen enkele uitbraakmogelijkheden, maar waren zeer onnauwkeurig. De eerste keer dat de ploeg nauwkeurig was, was het echter ook gelijk raak. Joel Pohjanpalo kwam bij een hoge voorzet goed voor zijn directe tegenstander, waarna Kasper Schmeichel de kopbal door zijn handen zag glippen.

De Denen herpakten zich daarna snel, maar leken een strafschop nodig te hebben om op gelijke hoogte te komen. Pierre-Emile Højbjerg schoot de bal echter veel te zacht in, waardoor Lukas Hradecky de bal gemakkelijk kon pakken en dit buitenkansje gemist werd. Daarna probeerde Denemarken met aanvallende wissels nog een slotoffensief te forceren, maar een doelpunt viel er niet meer. Zo wint Finland haar eerste wedstrijd op een eindtoernooi, maar gaat de aandacht vooral uit naar Christian Eriksen, aan wie een snel herstel toegewenst wordt.

Man of the Match: Joel Pohjanpalo

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!