Cardioloog blikt terug: "Eerste zes minuten zijn cruciaal"

13 juni 2021, 09:56

Christian Eriksen werd zaterdag onwel tijdens het EK-duel tussen Denemarken en Finland. Door een snelle en goede reanimatie kwam de middenvelder van Internazionale daarna weer bij kennis, tot opluchting van de gehele voetbalwereld. Cardioloog Leo Hofstra zag dat er goed gehandeld werd op het veld.

De cardioloog van Cardiologie Centra Nederland blikt bij De Limburger terug op het noodlottige incident. "Ze begonnen binnen twee minuten met reanimeren. De eerste zes minuten zijn bij een hartstilstand cruciaal, want daarna beginnen de hersencellen af te sterven", zegt Hofstra. "Onder het oog van de wereld is zijn leven gered door een snelle reanimatie. Laat dit een voorbeeld zijn voor velen, dat iedereen dit eigenlijk zou moeten kunnen."

Hofstra weet dat er razendsnel gehandeld werd. "Het brein vraagt om veel energie, en wanneer het hart stopt is dat het eerste orgaan dat cellen gaat verliezen. Het Deense medische team heeft het – voor zover ik het van een afstand kan beoordelen – goed aangevoeld vanaf het moment dat hij leek te struikelen."

Volgens hem was het goed nieuws dat Eriksen op een gegeven moment van het veld ging met de brancard. "Een arts doet dat pas op het moment dat alles goed is uitgevoerd. Je transporteert iemand alleen maar als je weet dat het hart voldoende kracht heeft om het bloed zelf weer rond te pompen. Dat hij voor mijn gevoel redelijk snel op die brancard lag, was een teken voor mij dat het reanimeren geslaagd was. Nogmaals, timing is alles. Als je er zo snel bij bent, loopt het brein normaal gesproken geen schade op."

Hofstra onderstreept daarmee het belang van de cursus reanimeren en de aanwezigheid van een AED. "De beelden die we hebben gezien, zijn verschrikkelijk. Dit grijpt iedereen aan en gaat de wereld over omdat het een bekende voetballer is, maar zo'n drama gebeurt ongeveer honderd keer per dag in Nederland. Het is daarom ongelooflijk belangrijk dat we dit ook als leerzaam zien en dat we met adequaat handelen veel mensenlevens kunnen redden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen