Eindelijk weer EK voor Oranje: de leukste feitjes op een rij

13 juni 2021, 18:34

Het Nederlands elftal begint zondagavond voor het eerst in negen jaar aan een Europees kampioenschap. Oekraïne is de eerste horde in aanloop naar de knock-outfase van het eindtoernooi. Oranje heeft een bijzonder fraaie staat van dienst op EK's. Dit zijn de leukste feitjes op een rij.

Grootste zege ooit

Tegen het stugge Oekraïne zal zondagavond waarschijnlijk geen nieuwe monsterscore worden neergezet door Oranje. Wellicht zet het nietige Noord-Macedonië de poorten achterin net zo open als Joegoslavië in de kwartfinale van het toernooi in 2000. In strijd om een plek bij de laatste vier won het elftal van bondscoach Frank Rijkaard met 6-1. Tot een eindzege leidde het echter niet: de traumatische strafschoppenreeks tegen Italië verhinderde een plek in de finale.

Grootste nederlaag ooit

Vier jaar voor de grootste uithaal op een EK incasseerde Oranje de hardste klap. In de groepsfase waren de Engelsen met ruime cijfers te sterk: 1-4. Patrick Kluivert zorgde nog voor de eretreffer, maar kon daarmee niet voorkomen dat de Engelsen een ruime zege boekten. Alan Shearer en Teddy Shearingham scoorden beide tweemaal.

Laatste zege

Oranje deed weliswaar in 2012 nog mee aan het EK, maar voor de laatste overwinning moeten we verder terug in de historieboeken. Het Nederlands elftal wist op het dramatisch verlopen eindtoernooi van negen jaar geleden namelijk geen een zege te boeken: Oranje werd met drie nederlagen naar huis gestuurd. De laatste zege dateert van 2008, toen Roemenië in de achtste finale met 2-0 werd verslagen. Rusland was uiteindelijk in de kwartfinale te sterk.

Resultaten op EK's

De beste prestatie op het Europese toptoernooi is bij uitstek de eindzege in 1988, toen de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 werd verslagen. Tot dusverre nam het Nederlands elftal negen keer deel aan een EK. Viermaal strandde het avontuur in de halve finale, terwijl het zes keer naast een ticket greep.

1960: niet gekwalificeerd

1964: niet gekwalificeerd

1968: niet gekwalificeerd

1972: niet gekwalificeerd

1976: halve finale

1980: eerste ronde

1984: niet gekwalificeerd

1988: winnaar

1992: halve finale

1996: kwartfinale

2000: halve finale

2004: halve finale

2008: kwartfinale

2012: groepsfase

2016: niet gekwalificeerd

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen