Vijf reden waarom het Nederlands elftal Oekraïne gaat verslaan

13 juni 2021 – Het Nederlands elftal staat vanavond tegenover Oekraïne voor de eerste groepswedstrijd van het EK 2020. Hoewel de stemming in het land nog zeker niet geweldig is, is er op basis van het verleden ook genoeg reden om wél met een goed gevoel voor de buis of in het stadion naar de wedstrijd te kijken.

Vijf reden waarom het Nederlands elftal Oekraïne gaat verslaan

1. 13 juni een legendarische datum
Toegegeven: helemaal vlekkeloos is de datum van 13 juni voor het Nederlands elftal niet. Want er werd in 2012 verloren van Duitsland (1-2) en in 1926 (!) ging Oranje met 4-1 onderuit tegen Denemarken. Maar er is vooral ook heel veel hoop op een prachtige wedstrijd: de legendarische overwinning op Spanje op het WK 2014 was ook op 13 juni en in 2008 versloegen 'we' Frankrijk met 4-1. Sowieso is de balans op 13 juni heel erg sterk over alle interlands, dus dat biedt perspectief. 

2. Nederland opent sterk in eigen land
Het enige referentiekader dat het Nederlands elftal heeft met EK's in eigen land was in 2000. Destijds speelde Oranje de eerste interland óók in de Johan Cruijff Arena, tegen Tsjechië. Het ging bijzonder moeizaam, maar door een doelpunt van onze huidige bondscoach, Frank de Boer, kwam er uiteindelijk wel een zege (1-0). Sowieso bood de groepsfase destijds perspectief, want in een poule met verder nog Frankrijk en Denemarken werden alle duels uiteindelijk keurig gewonnen.

3. Nederland in een 5-3-2 nog ongeslagen
Natuurlijk is er veel te doen over het systeem van Frank de Boer, maar de bondscoach van het Nederlands elftal is in de 5-3-2/3-5-2, hoe je het ook noemen wilt, nog wel ongeslagen. Tegen Italië (1-1) eindigde het gelijk en in de voorbereidinG tegen Schotland (2-2) eindigde het duel ook onbeslist. Tegen Georgië was er in elk geval qua resultaat een klinkende overwinning (3-0), waardoor Oranje in het 5-3-2-systeem goede papieren heeft voor een fraai resultaat.

4. Dramatische EK-balans Oekraïne
Natuurlijk richten 'we' ons vanavond voor het grootste gedeelte op het Nederlands elftal, maar wie in de cijfers duikt van tegenstander Oekraïne op Europese kampioenschappen wordt niet vrolijk. Zowel in 2012 als 2016 was het land erbij, maar van de zes officiële wedstrijden werd er slechts één gewonnen (2-1 van Zweden, 2x Andriy Shevchenko), maar van Engeland, Frankrijk, Duitsland, Polen en Noord-Ierland werd verloren. Daar komt Nederland niet bij, toch?

5. Ongeslagen tegen Oekraïne
Oké, ongeslagen maakt nog geen overwinning, maar een fijn feitje is het wel. Van de twee wedstrijden tegen de tegenstander van vanavond werd er één gewonnen: in 2008 scoorden Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel in De Kuip (3-0). Drie jaar later eindigde het duel onbeslist (1-1), destijds door een treffer van Jeremain Lens. Ongeslagen en een winstpercentage van vijftig procent geef in elk geval zeker vertrouwen.

Oranje

gerelateerd