Cardioloog-sportarts: "Snel handelen heeft leven Eriksen gered"

13 juni 2021 – Cardioloog-sportarts Peter Peytchev zag zaterdagavond dat Christian Eriksen door het oog van de naald kroop. De 29-jarige middenvelder van Denemarken ging kort voor het rustsignaal tegen Finland naar het gras, waardoor de paniek bij zijn ploeggenoten toesloeg. Langer wachten op het bieden van hulp had Eriksen waarschijnlijk zijn leven gekost.

Cardioloog-sportarts: "Snel handelen heeft leven Eriksen gered"

De overlevingskansen nemen bij een hartaanval snel af. "Die zakken per minuut dat je niet reanimeert gemiddeld met 10 procent", aldus Peytchev in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als je 10 minuten niets doet, ben je vrijwel kansloos, voornamelijk omdat dan onomkeerbare hersenschade ontstaat. Bij Eriksen waren ze na ongeveer 1,45 minuten volop bezig. Dat was heel goed. Daarom telt elke seconde, moet je zo snel mogelijk beginnen met de hartmassage en mag je niet wachten tot bijvoorbeeld de ziekenwagen komt."

Peytchev durft niet te zeggen of Eriksen zijn voetbalschoenen nog aan zal trekken. "Of hij nog zal voetballen, is moeilijk in te schatten. Wat wel zo is, is dat Italië strengere richtlijnen heeft als het gaat om hartveiligheid van sporters dan België en Nederland. Bij ons mag je soms met ICD-kastje wel voetballen. Ik verwacht ook niet dat er heel snel duidelijkheid komt."

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland kwam na 43 minuten spelen stil te liggen nadat Eriksen struikelend naar de grond ging. Al snel hadden zijn ploeggenoten en de arbitrage door dat het foute boel was. Na een onderbreking van bijna twee uur werd de wedstrijd hervat. De Denen verloren met 0-1.

Oranje

gerelateerd