Oostenrijk legt druk bij Oranje met zege op Noord-Macedonië

13 juni 2021 – Oostenrijk heeft zondagavond zijn eerste EK-overwinning ooit geboekt. De ploeg van bondscoach Franco Foda won in de Arena Nationala van Boekarest met 3-1 van debutant Noord-Macedonië. In Roemenië waren het invallers Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic die diep in de tweede helft voor de drie punten zorgden.

Oostenrijk legt druk bij Oranje met zege op Noord-Macedonië

Na het uitbundig meezingen van het volkslied begon Noord-Macedonië brutaal aan zijn eerste EK-wedstrijd ooit. Het team van Igor Angelovski zocht de aanval, terwijl Oostenrijk het in de beginfase juist wat rustiger aan deed. Toch slaagde de debutant er niet in om gevaarlijk te worden en stond er na achttien minuten ineens wel een tegentreffer op het scorebord. Een fantastische pass van Marcel Sabitzer werd op waarde geschat door Stefan Lainer, die de bal bij de tweede paal fraai tegen de touwen schoot: 1-0.

Daarna was Oostenrijk even sterker en kreeg Sasa Kalajdzic een grote kans om voor de tweede treffer te zorgen. Opnieuw was Sabitzer betrokken met een geweldige pass, maar dit keer bracht doelman Stole Dimitrievski redding. Aan de overkant was er vervolgens een negatieve hoofdrol voor goalie Daniel Bachmann. Hij kreeg een gemakkelijke steekbal niet onder controle en leverde zomaar in bij Goran Pandev. De routinier maakte dankbaar gebruik van de geboden kans en schoof na een subtiel tikje de gelijkmaker achter Bachmann.

De tweede helft was amper begonnen of Bachmann ontsnapte aan een nieuwe blunder. Hij wachtte erg lang met het wegtrappen van de bal en had geluk dat Boban Nikolov net te laat was met zijn sliding. Daarna zocht Oostenrijk de aanval, al bleek gevaar stichten tegen de stugge Balkanezen niet gemakkelijk. Dimitrievski moest wel fraai redding brengen op een knappe kopbal van invaller Michael Gregoritsch, die tegelijkertijd met enfant terrible Marko Arnautovic binnen de lijnen was gekomen namens Oostenrijk.

Dat bleek een gouden greep te zijn van Foda. Gregoritsch was Dimitrievski namelijk te snel af bij een voorzet van David Alaba. De aanvaller was er als de kippen bij om de 2-1 in het doel te tikken. Daarmee was het verzet van Noord-Macedonië gebroken en kreeg Oostenrijk kansen op meer. Arnautovic gooide de wedstrijd uiteindelijk op slot. Hij liep Dimitrievski voorbij en schoof de bal in het lege doel. Diep in blessuretijd kreeg Lainer nog de kans om er zelfs 4-1 van te maken, maar dat werd wel voorkomen door de Noord-Macedonische goalie.

Man of the Match: Marcel Sabitzer

Oranje

gerelateerd