Van Hooijdonk en Van der Vaart adviseren: "Zet Malen erin"

13 juni 2021, 22:01

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn positief gestemd over het optreden van het Nederlands elftal in de eerste helft tegen Oekraïne. De analitici van de NOS zagen Oranje veel kansen creëren tegen de defensieve Oekraïners, maar toch zochten beide landen de kleedkamer op met een 0-0 tussenstand. De oud-internationals hebben een tip voor Frank de Boer om een gat in de defensie te vinden.

Van Hooijdonk is van mening dat er van systeem moet worden gewisseld. "Ik denk dat je die gasten met drie aanvallers veel sneller over de knie krijgt. Daarvoor heb je buitenspelers nodig." Van der Vaart sluit zich daarbij aan, maar verwacht dat De Boer vasthoudt aan zijn spel. "Ik denk dat hij tevreden is, want ze hebben veel kansen gecreërd", aldus de ex-middenvelder.

Volgens Van der Vaart doet De Boer er verstandig aan om Donyell Malen binnen de lijnen te brengen. "Wout Weghorst heeft het niet slecht gedaan, maar ik denk dat je er met hem iets beter doorheen komt." Weghorst kreeg in de eerste 45 minuten nauwelijks kansen om de score te openen.

Dat kregen zijn ploeggenoten wél. Vooral rechtsback Denzel Dumfries kreeg twee opgelegde kansen voor de openingsgoal. Het Nederlands elftal had wat betreft de statistieken een goal verdiend: de elf schoten waren echter niet succesvol. Oranje had een Expected Goals-ratio van 1,24, tegenstander Oekraïne bleef steken op 0,21.