Dumfries helpt Oranje na zinderend slot aan droomstart

13 juni 2021, 22:53   Bijgewerkt: 13 juni 2021, 23:04

Het Nederlands elftal is uitstekend begonnen aan het EK. In de Johan Cruijff ArenA won de ploeg van bondscoach Frank de Boer na een zinderende slotfase met 3-2 van Oekraïne. Door doelpunten van Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst zat Oranje na een uur op rozen, maar de 2-0 voorsprong verdween een kwartier voor tijd als sneeuw voor de zon. Denzel Dumfries bezorgde Oranje vlak voor tijd alsnog de volle buit.

Alle kritiek ten spijt, trad Oranje in een 5-3-2-systeem aan tegen Oekraïne. De speelwijze gaf in de vriendschappelijke wedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0) weinig reden tot optimisme, maar bondscoach Frank de Boer zag genoeg lichtpuntjes om naar aan zijn tactiek te tornen. Zoals aangekondigd startte Maarten Stekelenburg onder de lat en ontbrak Matthijs de Ligt vanwege liesklachten in de wedstrijdselectie. De opstelling kende één grote verrassing: niet Owen Wijndal, maar Patrick van Aanholt startte als linkervleugelverdediger.

Al in de tweede minuut kreeg Memphis de eerste kans van de wedstrijd. In de counter vond hij ruimte voor zichzelf en schoot hij richting het vijandelijke doel, maar Georgiy Bushchan bracht hij met zijn inzet niet in de problemen. Het was het startschot van een levendige openingsfase waarin Oranje het doel meerdere malen onder vuur nam. De beste kansen waren voor Dumfries (tegen de keeper) en Wijnaldum (over). Zonder grote mogelijkheden te creëren werd Oekraïne in de tegenaanval ook een paar keer gevaarlijk.

Na het spectaculaire begin ging de storm wat liggen. Oranje zocht rustig naar een gaatje in de Oekraïense verdediging, terwijl het team van bondscoach Andriy Shevchenko op de counter gokte. Een tactiek die af en toe zijn vruchten leek af te werpen, daar Oranje in de omschakeling af en toe kwetsbaar oogde. Toch waren ook in het vervolg van het eerste bedrijf de betere kansen voor Oranje. Zo slaagde Weghorst er net niet in om de doelman te omspelen, keerde Bushchan een volley van Wijnaldum en kopte Dumfries in kansrijke positie naast. Aan de andere kant hield Stekelenburg vlak voor rust Andriy Yarmolenko van scoren af.

Daarmee zat Oranje op rozen en moest Oekraïne noodgedwongen uit zijn schulp kruipen. De voorsprong werd aanvankelijk vrij simpel vastgehouden door het Nederlands elftal, maar in het laatste kwartier leek het alsnog helemaal mis te gaan. Eerst schoot Yarmolenko zeer fraai de aansluitingstreffer binnen de touwen. De linkspoot haalde uit vanaf een meter of twintig en plaatste de bal in de verre kruising buiten het bereik van Stekelenburg. Even later viel ook de gelijkmaker. Bij een vrije trap van Ruslan Malinovskiy kopte Roman Yaremchuk de 2-2 binnen. Daarmee leek Oranje op puntenverlies af te stevenen, maar niets was minder waar. Een paar minuten voor tijd kopte Dumfries op fraaie wijze een voorzet van de ingevallen Aké binnen, waarmee hij het Nederlands elftal de volle buit bezorgde.

Oranje neemt door de overwinning de tweede plaats in Groep C in. Oostenrijk gaat na een 3-1 overwinning tegen Noord-Macedonië aan kop. Komende donderdag nemen de nummers één en twee van de poule het in de ArenA tegen elkaar op.

Man of the Match: Denzel Dumfries

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen