Vijf conclusies na de overwinning van het Nederlands elftal

13 juni 2021 – Van de eerste tot de laatste minuten was het genieten voor de toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA zondagavond. In de eerste helft vielen er geen goals, maar gebeurde er genoeg en in het tweede bedrijf moest het telraam er bijna aan te pas komen. FCUpdate.nl zet de conclusies op een rijtje na de strat van het EK voor het team van Frank de Boer. 

Vijf conclusies na de overwinning van het Nederlands elftal

1. 5-3-2 kan daadwerkelijk ook 3-5-2 aanvallend
Met zeventien miljoen bondscoaches is er altijd kritiek op de enige échte bondscoach van het Nederlands elftal, maar in aanloop naar de openingswedstrijd van het EK lag Frank de Boer wel heel erg onder vuur. 5-3-2 mét Marten de Roon tegen kleine landen als Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Ierland: wel erg overdreven toch? Tijdens de afsluitende persconferentie gaf De Boer al aan dat hij het meer als 3-5-2 ziet en in de eerste helft was het Nederlands elftal behoorlijk voor aanvallend. Patrick van Aanholt en met name Dumfries kwamen veel op en Oekraïne werd bij tijd en wijle vastgezet. In de eerste tien minuten al zeven schoten en sowieso was Oranje tót de onverwachte 2-1 aanvallend en heer en meester.  

2. Maar verdedigende zekerheid is er nog altijd niet
En waar je normaliter verwacht dat je in een 5-3-2-systeem veel verdedigende zekerheid hebt, was dat dan niet echt het geval. Ook in dat opzicht was het meer een 3-5-2, want in de eerste helft was het meermaals billenknijpen voor het doel van Oranje. Na de 2-1 en wissels van Frank de Boer liep de ploeg opeens helemaal achteruit en zelfs met vijf 'verdedigers' én De Roon hield de defensieve zekerheid niet bepaald over. Dat moet ook reden tot zorgen baren. 

3. Wissels De Boer pakten heel slecht uit
Hoe fit waren Daley Blind en Patrick van Aanholt? Waarom moesten de twee linkspoten al na ruim een uur naar de kant. Het was een vreemde ingreep van de bondscoach, die niet alleen daarmee niet alleen zijn elftal kwalitatief behoorlijk verminderde, maar ook nog eens totaal het verkeerde signaal afgaf. Mede door de wissels kwam er gemakzucht in het elftal, een tegentreffer en toen hing de gelijkmaker in de lucht. Waarom wisselde De Boer toen opeens niet meer om de 2-2 te voorkomen. 

4. Mentale weerbaarheid een wapen
Het Nederlands elftal is en blijft een ploeg die uit geslagen positie overeind kan krabbelen. Al sinds de periode onder Ronald Koeman werkt reparatiebedrijf Oranje vrijwel iedere interland een achterstand weg. Ditmaal leek het met de 2-0 voorsprong de goede kant op te gaan, maar de reparateurs moesten na twee tegentreffers van Oekraïne alsnog in actie komen. Dat lukte opnieuw met succes: Denzel Dumfries kopte kort voor tijd de winnende treffer op het scorebord, waarmee hij de 16.000 fans op de tribune in extase bracht. De mentale weerbaarheid van Oranje kan tijdens een eindtoernooi een zeer belangrijk wapen zijn.

5. Matige voorzetten Dumfries toch niet zo slecht
Waar ging het over tijdens de persconferentie enkele dagen geleden? Jawel: de voorzetten van Denzel Dumfries. En toegegeven, de back van het Nederlands elftal produceerde in de Johan Cruijff Arena maar weinig pareltjes van de flanken, maar twee keer leidde het wel tot een goal. Eerste kwam zijn te strakke voorzet via de keeper van Oekraïne voor de voeten van Wijnaldum en niet veel later ploeterde hij zich opnieuw langs de verdedigers, waarna zijn voorstel met veel fortuin bij Wout Weghorst terecht kwam. Matige voorzetten met indirect rendement, klasse Denzel. Aan de kracht ligt het zeker niet, want zijn power zorgde ook nog even voor de winnende treffer. 

Oranje

gerelateerd