Frank de Boer-index: goede keuzes, slechte wissels

13 juni 2021 – Frank de Boer ligt sinds zijn aanstelling als opvolger van Ronald Koeman vrijwel immer onder vuur. In aanloop naar het EK van deze zomer heeft de oefenmeester voor het eerst écht de tijd om met zijn elftal aan het werk te gaan. Is de kritiek op de coach terecht of laat hij net als in zijn Ajax-tijd zien wel degelijk een goede oefenmeester te zijn. FCUpdate.nl maakt de balans op over de rol van de oefenmeester tijdens het EK.

Frank de Boer-index: goede keuzes, slechte wissels

Zelden zal een coach zo onder vuur gelegen hebben bij de start van een eindtoernooi. Daar had Frank de Boer het met een heel rommelige voorbereiding ook wel enigszins naar gemaakt, maar alleen een vlekkeloze overwinning als start van het EK had zijn blazoen kunnen oppoetsen. En eigenlijk zag het daar ook 75 minuten lang naar uit, want Oranje kwam prima voor de dag in de Johan Cruijff Arena. 

De 'Ajax-keuzes' van De Boer pakten goed uit: Jurriën Timber deed het echt uitstekend als vervanger van Matthijs de Ligt, Maarten Stekelenburg straalde rust uit onder de lat, Daley Blind was weer belangrijk achterin en na de 2-0 konden zelfs Marten de Roon en Wout Weghorst op wat lovende kritieken rekenen vanuit het Nederlandse volk. Daar zal na de twee tegengoals, waarbij De Roon indiret en Weghorst direct betrokken waren, weinig meer van over zijn overigens.

En hoe zit dat met het krediet van De Boer? Het grootste deel van de wedstrijd maakte het Nederlands elftal de indruk die nodig was om het blazoen van de oefenmeester op te poetsen, maar 2-2 was niet bepaald een resultaat wat zou hebben geholpen bij de stemming rondom de bondscoach. In dat kader verdiende De Boer de rake kopbal van Dumfries wel. Hij had de falende PSV-back het vertrouwen gegeven, liet hem staan en kreeg uiteindelijk de start die hij zo nodig had.

Lees ookOranje op rapport: koning De Vrij en Dumfries van zero to hero

Het enige wat de coach écht anders moet doen, waren de wissels. Niet alleen omdat het Nederlands elftal zonder Daley Blind en Patrick van Aanholt beduidend minder ging voetballen, maar ook met het signaal dat hij daarmee afgaf aan de rest van de ploeg. Met een groot deel van het duel als goede test verdient De Boer enig krediet. Maar of de zeventien miljoen bondscoaches in Nederland zo meegaand zijn is maar zeer de vraag. 

Oranje

gerelateerd