"Overbelasting op dit moment echt een gevaar bij Oranje"

15 juni 2021 – Raymond Verheijen hoopt dat Patrick van Aanholt wordt afgeremd door bondscoach Frank de Boer. De linkervleugelverdediger was zondag tegen Oekraïne (3-2) een verrassende basisspeler bij het Nederlands elftal en werd na 64 minuten naar de kant gehaald. Na afloop gaf Van Aanholt aan klaar te zijn om negentig minuten in actie te komen, maar dat is volgens Verheijen niet verstandig.

"Overbelasting op dit moment echt een gevaar bij Oranje"

"Dan komt hij tijdens het toernooi in de problemen, omdat hij langzaam herstelt. Overbelasting is op dit moment echt een gevaar bij Oranje. En dat komt door onderbelasting van sommige spelers bij hun clubs", vertelt de bekende inspanningsfysioloog in de dinsdageditie van De Telegraaf. Van Aanholt speelde het afgelopen seizoen slechts 1.865 minuten (ongeveer twintig volledige wedstrijden) voor Crystal Palace.

Naast Van Aanholt heeft ook Nathan Aké dit seizoen weinig minuten (993) gemaakt, terwijl Daley Blind de voorbije maanden met een enkelblessure kampte. "Bij de bekendmaking van de definitieve selectie was het een heel terechte discussie hoeveel spelers een bondscoach moet selecteren, die niet volledig belastbaar zijn", gaat Verheijen verder. "En drie internationals met weinig speelminuten oproepen, die op (vrijwel) dezelfde positie spelen, vergroot de kans op negatieve bijeffecten. De Boer moest bijvoorbeeld Van Aanholt en Blind tegen Oekraïne gelijktijdig naar de kant halen."

Dat De Boer zowel Van Aanholt als Blind na ruim een uur wisselde, stemt Verheijen positief. "Het is voor mij een teken dat er individuele periodisering plaatsheeft in de teamperiodisering. Vanaf de buitenkant lijkt het erop dat er met allerlei spelers rekening wordt gehouden. In het oefenduel met Schotland werden Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum al na een half uur gewisseld. Dat is voor de buitenwacht misschien raar, maar écht goed."

De inspanningsfysioloog ziet De Boer tot nu toe goede keuzes maken. "In algemene zin wordt er veel minder goed mee omgesprongen. Vaak denken coaches zo iemand snel op te trainen, zeg maar volgens de survival-of-the-fittest-manier. Als iemand daardoor geblesseerd raakt: jammer. Het is ouderwets en amateuristisch."

Oranje

gerelateerd