Geplaatst Italië toont zich als EK-favoriet, goed nieuws Oranje

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

16 juni 2021 – Italië heeft als eerste land dit EK een ticket voor de volgende ronde veiliggesteld. In de tweede speelronde had buurland Zwitserland geen kans tegen de Azzurri. Doelpunten van Manuel Locatelli (2x) en Ciro Immobile in de 3-0 overwinning zorgen ervoor dat Italië nu met zes punten uit twee wedstrijden aan kop gaat in poule A. Zwitserland moet strijden voor een plaats bij de beste nummers drie.

Geplaatst Italië toont zich als EK-favoriet, goed nieuws Oranje

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

De ploeg van bondscoach Roberto Mancini had een uitstekende uitgangspositie bij aanvang van deze wedstrijd, aangezien Zwitserland in de eerste ronde bleef steken op een gelijkspel tegen Wales. De Zwitsers moesten dus een resultaat behalen. Zelf wonnen de Italianen met 0-3 de openingswedstrijd van het EK tegen Turkije. Om dit een goed vervolg te geven hield Mancini vast aan zijn basiself. Alleen rechtsback Giovanni Di Lorenzo was een nieuwe naam in de basis.

Het krachtsverschil in het uitvoeren van het volkslied, was ook terug te zien in de wedstrijd. Italië walste bij tijd en wijle over Zwitserland heen. Een doelpunt kon dan ook niet ontbreken. Na een hoekschop bleef de bal liggen in het strafschopgebied en was het de 36-jarige Giorgio Chiellini die profiteerde. De extase die ontstond werd echter al snel van tafel geveegd, aangezien er door de VAR een handsbal van Chiellini was geconstateerd. De teleurstelling van de verdediger werd nog groter door een vroegtijdige aftocht in de 25e minuut door een blessure. Het was dus niet de avond van Chiellini, maar gelukkig voor de aanvoerder ontmoedigde het zijn ploeg niet, want nog geen minuut later lag de bal alsnog in het netje.

Een goede opening vanaf eigen helft van Locatelli zorgde ervoor dat Domenico Berardi  zijn actie kon inzetten. Hij haalde de achterlijn en legde de bal vervolgens terug op de man die de aanval inleidde: Locatelli dus. Na een sprint van een meter of zestig had hij de bal uiteindelijk voor het intikken. Een heerlijke goal! Het was een dikverdiende voorsprong voor de Italianen die al de gehele wedstrijd de boventoon voerden.

De tandem Spinazzola – Insigne testte constant over de linkerflank eveneens de Zwitserse verdediging. Deze Italiaanse druk ging ook in de tweede helft door, alhoewel Zwitserland in de openingsfase wel naarstig op zoek was naar de gelijkmaker. Desalniettemin gebeurde het tegenovergestelde. Locatelli verdriedubbelde in één avond zijn aantal interlanddoelpunten, nadat hij de trekker maar eens overhaalde van buiten de zestien. De bal ging tussen het centrale duo van Zwitserland door en eindigde keurig in de hoek linksonder, waardoor de 2-0 op het scorebord verscheen.

Met de verdubbelde voorsprong op zak zat de overwinning ook al zo goed als zeker in de tas. Invaller Steven Zuber had na iets meer dan een uur spelen nog wel de aansluitingstreffer op zijn schoenen, maar stuitte tweemaal op Gianluigi Donnarumma. Bij vlagen werden de Zwitsers nog wel even gevaarlijk, maar telkens zat er een Italiaans been tussen om te voorkomen dat de spanning in de wedstrijd werd vergroot. De 2-0 stand bleef lang ongewijzigd, mede dankzij twee missers van Immobile, maar vlak voor tijd passeerde de spits toch doelman Yann Sommer en bepaalde de eindstand op 3-0. Heel indrukwekkend: twee zeges met 3-0 op rij, de laatste tegengoal is dertig doelpunten geleden en de laatste nederlaag dateert al sinds 2018.

Voor het Nederlands elftal is het goed nieuws, omdat Zwitserland momenteel als nummer drie in Groep A geen punten heeft gepakt. Als de nummer drie uit Groep A met heel weinig punten eindigt en zich niet plaatst bij de beste vier nummers drie op het EK, ontloopt Oranje - mits het zelf groepswinnaar wordt - de nummer drie uit de poule des doods met onder andere Frankrijk, Duitsland en Portugal. Bij een remise tussen Turkije en Zwitserland op de laatste speeldag is dat scenario zeer waarschijnlijk. Mocht Oranje tweede worden, dan is het slecht nieuws: want dan wacht een ontmoeting met de nummer één uit Groep A en dat is zeer vermoedelijk Italië. 

Man of the match: Manuel Locatelli

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd