Overwinning Oekraïne geeft Oranje nu al kans op groepswinst

17 juni 2021, 17:01   Bijgewerkt: 17 juni 2021, 17:08

Oekraïne heeft de tweede wedstrijd op het EK met 2-1 gewonnen van Noord-Macedonië. Hiermee helpt het Nederland een handje, want bij winst op Oostenrijk kan Oranje zich nu al tot groepswinnaar kronen. In de eerste helft leek de wedstrijd af te stevenen op een ruime zege voor Oekraïne, maar in het tweede bedrijf toonde Noord-Macedonië meer veerkracht en werd het met twee gemiste penalty's toch nog een spannend duel.

Beide ploegen verloren hun eerste wedstrijd, waardoor puntverlies in deze pot het einde van het toernooi wel dichtbij zou brengen. Denzel Dumfries scoorde vijf minuten voor tijd de winnende goal tegen Oekraïne (3-2) en Noord-Macedonië ging met 3-1 onderuit tegen Oostenrijk. Oranje had vandaag belang bij puntverlies van het team van aanvoerder Goran Pandev, want dan wordt Nederland bij een overwinning tegen Oostenrijk vanavond (donderdag 17 juni) definitief groepswinnaar. In de EK-kwalificatie voor 2016 stonden Oekraïne en Noord-Macedonië voor het laatst tegenover elkaar en waren de mannen van Andriy Schevchenko twee keer te sterk voor de Rode Lynxen (1-0 en 0-2).

Hierna leek Noord-Macedonië al opgebroken, want vijf minuten later kon Yaremchuk ook makkelijk de 2-0 binnenschuiven na een goede steekpass van Yarmolenko. Hiermee leek de wedstrijd al vroeg gespeeld, want de Rode Lynxen konden weinig tegenstand bieden in de resterende minuten van de eerste helft. Pandev leek nog wel wat terug te doen vlak voor rust, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door buitenspel. Daardoor gingen de ploegen met een 2-0 stand de kleedkamers in.

Een lange tijd ging het spel op en neer en waren er kansjes voor beide ploegen. Noord-Macedonië ging het slotakkoord in met hoop op een gelijkmaker, maar daar leek vijf minuten voor tijd een eind aan te komen. Na een handsbal kreeg Oekraïne een penalty toegewezen door scheidsrechter Fernando Rapallini. Ruslan Malinovskyi had de beslissing op zijn schoen, maar ook deze penalty werd gestopt, ditmaal door Dimitrievski, en hier volgde geen rebound. Daardoor bleef het spannend in de slotfase. Een doelpunt viel er echter niet meer, waardoor Oekraïne zichzelf na een goede eerste en zwakke tweede helft dus toch beloonde met de overwinning.

Nederland kan door deze uitslag vanavond dus de groepswinst veilig spelen met een overwinning op Oostenrijk. Dan is het onderlinge resultaat in het voordeel van Oranje en zullen Oekraïne en Oostenrijk maandag om de tweede plaats strijden. Voor Noord-Macedonië is hun eerste eindtoernooi zo goed als gespeeld. Ze kunnen alleen nog derde worden als Nederland verliest van Oostenrijk en ze daarna zelf tegen Oranje hun eerste overwinning op een EK klaarspelen.

Man of the Match: Andriy Yarmolenko