Waarom een zege voor Nederland op Oostenrijk dubbel cruciaal is

17 juni 2021, 19:17

De tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal is er meteen eentje met hele grote belangen. De ploeg van Frank de Boer maakte zondag veel indruk tegen Oekraïne (3-2) en de stemming in het land is optimistisch. Hopelijk niet te vroeg optimistisch, want tegen Oostenrijk is het resultaat ongekend belangrijk. Eigenlijk moet er gewonnen worden.

En dat heeft alles te maken met de kansen in de volgende ronde. Omdat het onderling resultaat bepalend is op het EK, betekent een overwinning dat het Nederlands elftal de eerste ploeg op het EK is, die zeker is van groepswinst. Italië plaatste zich woensdagavond weliswaar als eerste voor de achtste finales, maar kan de groepswinst nog verliezen Wales. Nederland gaat met een zege op Oostenrijk naar zes punten en is dan door niemand meer te achterhalen.

Groot voordeel: als Italië inderdaad groepswinnaar wordt van Groep A, wat zeer voor de hand ligt, dan ontloopt het elftal van De Boer als groepswinnaar een van de absolute smaakmakers op dit EK. In de huidige berekeningen is de kans het grootste dat Oranje ook als groepswinnaar niet de nummer drie uit de poule des doods treft, wat de eerste plek een dubbel voordeel oplevert. Slowakije is momenteel de meest voor de hand liggende tegenstander. En zelfs als Italië wél de groepswinst nog weggeeft, treft Oranje hen als koploper dus sowieso niet.

Scenario gelijkspel

Dan nog even kort de andere twee scenario's voor vanavond - waar 'we' uiteraard niet vanuit gaan: bij een gelijkspel is Oranje nog geen groepswinnaar, maar wel geplaatst. Oekraïne en Oostenrijk kunnen namelijk niet beide over het Nederlands elftal heen op de slotdag. Dus als Oranje na een remise vanavond verliest van Noord-Macedonië en de twee concurrenten spelen gelijk, gaat Nederland als nummer één door. Oostenrijk is dan op onderling resultaat de nummer twee in de poule.

Stand onderling resultaat bij dit scenario:

1. Nederland (4 punten)

2. Oostenrijk (2 punten)

3. Oekraïne (1 punt)

Nederlaag Nederland

En tsja, wat als het onverhoopt misgaat tegen Oostenrijk? Dan wordt het rekenen geblazen, omdat er dan drie ploegen op zes kunnen kúnnen komen. In de meeste scenario's gaat Nederland alsnog door als het Noord-Macedonië verslaat (bij gelijkspel of nederlaag van Oekraïne), maar als én Oranje en Oekraïne de laatste wedstrijd winnen, dan komt het aan het op doelsaldo van het onderling resultaat. De zege op Oekraïne was minimaal, maar wel met drie goals verschil. Als het verschil vanavond (donderdag) en zondag tussen Oekraïne en Oostenrijk gelijk is met de zege van Oranje, maar de uitslag bijvoorbeeld 2x 1-0 (voor Oostenrijk & Oekraïne), dan zou Nederland op basis van het aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge duels alsnog als nummer één doorgaan.

Een scenario dat Oranje uitgeschakeld wordt: als het vandaag verliest van Oostenrijk én het resultaat maandag minder goed is dan wat Oekraïne behaalt tegen Oostenrijk.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen