Oranje op rapport: Frenkie being Frenkie, aanvallers onvoldoende

17 juni 2021, 22:57   Bijgewerkt: 17 juni 2021, 23:47

Het Nederlands elftal is de eerste ploeg die zeker is van de groepswinst op het Europees kampioenschap. In een veel minder intensieve wedstrijd dan tegen Oekraïne scoorden de meeste internationals opnieuw mooie voldoendes, alleen voorin liet de afwerking nog weleens wat te wensen over. Zoals na elke interland legt FCUpdate.nl de internationals langs de meetlat in Oranje op Rapport.  

Maarten Stekelenburg – 7

Het is dat er in de Johan Cruijff Arena tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal een algeheel rookverbod geldt, anders had de keeper – in het verleden in elk geval een fervent roker – onder de lat stiekem even kunnen paffen. De oudste speler van dit toernooi kreeg bijzonder weinig te doen en straalde rust uit op de momenten dat het moest. Hij deed wat hij moest doen, maar écht getest werd hij niet. 

Denzel Dumfries – 7,5

Het kan verkeren in de voetballerij. Wat als De Boer Dumfries tegen Oekraïne halverwege gewisseld had? Eerlijk is eerlijk, de zeventien miljoen bondscoaches van Nederland hadden dat gedaan. De Boer niet en zondag leverde het twee indirecte assists op en vandaag was de back van PSV niet per se de beste man op het veld, maar wel wederom MVP en is – jawel – tot nu toe bij alle doelpunten betrokken dit toernooi.

Matthijs de Ligt – 7

Met zijn eerste terugspeelbal op Maarten Stekelenburg leek Matthijs de Ligt even onwennig, maar niets bleek minder waar. De verdediger van Juventus liet zien waarom Frank de Boer de goed spelende Jurriën Timber passeerde en De Ligt het vertrouwen gaf. Kwam geen moment in de problemen, was af en toe een levend blok en de afstemming met de andere twee verdedigers was uitstekend. Gaf helemaal alles, tot aan kramp op het einde toe. 

Stefan de Vrij – 7,5

Speelde net zo rustig en vertrouwd als tegen Oekraïne. Binnen vijf minuten had hij met drie onderscheppingen en een gewonnen duel zijn niveau van zondag weer te pakken, al had hij ditmaal ook een minder lastige tegenstander om te excelleren. Nog niet zo lang geleden was hij door zijn blessures vaak een twijfelgeval bij het Nederlands elftal: die tijd is definitief voorbij – nu ook in het Oranje-shirt.

{image[348653][left-half][]}Daley Blind – 7,5

Tegen Oekraïne was Blind aan de bal nog niet zo belangrijk in het spel van Oranje, maar tegen Oostenrijk toonde hij zich in de eerste helft weer een hele belangrijke pion. Een aantal keer had hij een goede inspeelpass, zakte uit naar de linkerkant en had de meeste balcontacten voor de pauze bij Oranje. Hij oogde niet heel blij met zijn wissel of was dat vooral omdat hij er lekker in zat?

Patrick van Aanholt – 7

Verdedigend stond hij net als Oekraïne zijn mannetje, maar anders dan enkele dagen eerder liet de back ook aanvallend wat meer van zich spreken. Een fraaie opening op Wout Weghorst, waar een goal uit had moeten komen en een aardige steekpass op dezelfde spits. Geeft De Boer geen enkele reden om te twijfelen toch weer voor Owen Wijndal te kiezen en dat had voor het EK toch niemand gedacht.

Georginio Wijnaldum – 7,5

De aanvoerder bracht veel loopvermogen in het elftal, won veel duels en toonde zich opnieuw de ware leider van het Nederlands elftal. Het enige dat ontbrak was een doelpunt en daarvoor kreeg hij één uitgelezen kans voor de rust, maar kwam toen niet verder dan een rollertje. Al zijn andere pogingen werd geblokt door de achterhoede van Oostenrijk. Koeman was in Amsterdam en zal steeds meer spijt krijgen dat PSG hem voor zijn neus wegkaapte. 

Marten de Roon – 6,5

De gele kaart die hij al vroeg in de wedstrijd kreeg, was ietwat overdreven, maar haalde de angel niet uit zijn spel. De middenvelder van Atalanta Bergamo had wel een heel aantal nuttige onderscheppingen, maar meestal kon hij de bal alleen even weghalen, maar net niet balbezit houden door een medespeler te vinden. De vraag is of een ander dat wel zou kunnen of dat die niet tot een onderschepping zou komen...

{image[348642][right-half][]}Frenkie de Jong – 8,5

Frenkie being Frenkie. Waren we in het rapport van tegen Oekraïne nog relatief kritisch op de spelmaker van FC Barcelona die we graag meer aan de bal wilden zien, was hij na twintig minuten eigenlijk al de beste man van het veld. De spil in de opzet van het aanvalsspel en ook verdedigend won hij een aantal cruciale duels. Maar het mooiste waren zijn kernmerkende dribbels die hij weer vertoonde. Frenkie being Frenkie.

Wout Weghorst – 5

Had een assist achter zijn naam moeten hebben na een uitstekend balletje op Memphis, maar zijn collega-aanvaller trof het doel niet. Verder was het niet bepaald de avond van Wouter, die op de eerste meters in dit systeem misschien toch wat snelheid mist en relatief veel overtredingen nodig. Dat invaller Malen betrokken was bij een doelpunt, zal hij misschien niet met gejuich ontvangen. 

Memphis Depay – 5

Dat hij zich in een rijtje met Cristiano Ronaldo schoot met zijn rake penalty – slechts de tweede op dit EK tot dusver – betekent niet dat de aanvaller ook een goede wedstrijd speelde. Eigenlijk was de toekomstige aanwinst van FC Barcelona ongelukkig: in zijn afronding tot een paar keer toe en had ook een paar keer onnodig balverlies. Uiteraard blijft hij een man die verschrikkelijk veel creëert, maar hij kan veel beter dan dit. Dat zal toeschouwer Koeman óók beamen.

Wissels

Donyell Malen – 7

Deed precies wat hem werd verlangd. Koud in het veld ontsnapte hij aan de Oostenrijkse buitenspelval, behield hij het overzicht en bediende hij zijn PSV-maatje. Met Malen in de spits oogt het spel van Oranje een stuk dynamischer dan met Weghorst. Stof tot nadenken voor De Boer.

Owen Wijndal – 6,5

Maakte nog bijna een eigen doelpunt, maar zag tot zijn opluchting de bal langs de voor hem goede kant van de paal over de achterlijn rollen. De vervanger van Van Aanholt hoefde gezien de tussenstand aanvallend niet veel te doen en stond verdedigend zijn mannetje. Het was rustiger dan tegen Oostenrijk. 

Nathan Aké – 6,5

Het is voor De Boer een luxe om een speler als Aké achter hand te hebben. Net als tegen Oekraïne viel hij uitstekend in. Oostenrijk werd in de slotfase zelden gevaarlijk, wat zeker ook een verdienste was van Aké. Mocht Blind een van de volgende EK-wedstrijden niet inzetbaar zijn, dan hoeft De Boer zich geen zorgen te maken. 

Ryan Gravenberch –

Speelde te kort voor een beoordeling

Luuk de Jong –

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen