Oranje dendert door en heeft groepswinst al te pakken

17 juni 2021, 22:56   Bijgewerkt: 17 juni 2021, 23:17

Het Nederlands elftal heeft zich donderdagavond verzekerd van een plekje in de achtste finales van het EK. De ploeg van bondscoach Frank de Boer won in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 van Oostenrijk en kroonde zich tot groepswinnaar. In de ArenA werden de doelpunten gemaakt door Memphis Depay en Denzel Dumfries.

De Boer had in Amsterdam weer de beschikking over Matthijs de Ligt, die meteen terugkeerde in het hart van de defensie. Dat ging ten koste van Ajacied Jurriën Timber. Verder besloot de bondscoach niet aan zijn elftal te sleutelen. Oostenrijk kon niet beschikken over de geschorste Marko Arnautovic, maar voerde toch een wijziging door. Michael Gregoritsch kreeg na zijn treffer tegen Noord-Macedonië een basisplaats. Sasa Kalajdzic moest daarom op de bank beginnen.

Oranje nam na die meevaller het heft in handen, maar slaagde er in eerste instantie niet in om veel kansen te creëren. Alleen Memphis zorgde nog voor gevaar met een harde knal in het zijnet. Oostenrijk kwam daarna terug in de wedstrijd en kon de weg naar het doel van Maarten Stekelenburg vaker vinden. Een uithaal van Gregoritsch belandde via het hoofd van De Ligt in de handen van de goalie, die een poeier van Martin Hinteregger hoog over zag vliegen.

In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg de gastheer tot twee keer toe de kans om met een comfortabale voorsprong aan de thee te gaan. Wout Weghorst ontsnapte aan buitenspel na een lange bal van Daley Blind en legde de bal breed op Memphis. Daar leek de aanvaller van te schrikken want hij roeide de bal voor een vrijwel leeg doel hoog over. Even later was het bijna alsnog 2-0 toen Georginio Wijnaldum in stelling werd gebracht door Patrick van Aanholt. De aanvoerder van Oranje schoot echter op de voeten van Andreas Ulmer.

Een uitstekende pass van Memphis werd op waarde geschat door invaller Donyell Malen. De aanvaller van PSV bleek oog in oog met Bachmann niet zelfzuchting en gunde de treffer aan zijn ploeggenoot Dumfries. De rechtsback was weer mee naar voren gestormd om de bal van dichtbij in het lege doel te plaatsen: 2-0. Vervolgens ontsnapte Oranje aan een scenario als tegen Oekraïne. Alaba schoot maar net naast en Stekelenburg redde uitstekend op een kopbal van invaller Karim Onisiwo. Zodoende is Oranje groepswinnaar en moeten Oostenrijk en Oekraïne nog de strijd met elkaar aan voor plek twee.

Man of the Match: Denzel Dumfries

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen