Oranje-dagboek #8: Frenkie in de spotlights, EK mag op schermen

18 juni 2021, 21:00

Op de dag nadat het Nederlands elftal zich als groepswinnaar plaatste voor de knock-outfase van het EK werd er vooral veel nagepraat over de wedstrijd tegen Oostenrijk. Denzel Dumfries en Frenkie de Jong konden niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland rekenen op veel lof. Verder werd er weer rustig getraind, spraken Matthijs de Ligt en Marten de Roon met de pers en kregen de Nederlandse voetballiefhebbers goed nieuws.

Oranje oogst lof

Het vertrouwen was niet groot toen Frank de Boer in zijn 5-3-2-formatie aan het EK begon. Na twee overwinningen en het bereiken van de achtste finale lijkt de stemming echter volledig omgeslagen. "Het duel met Oostenrijk liet zien dat Oranje weer een stap verder is in zijn ontwikkeling", concludeerde het Algemeen Dagblad. Ook de buitenlandse pers was lovend over het dominante optreden van Nederland - Denzel Dumfries in het bijzonder - en tegenstanders David Alaba en Andreas Ulmer zagen hoe Oranje tegen hun Oostenrijk zijn vele kwaliteiten toonde. Lukt het Oranje ook de komende wedstrijden om de Europese harten te veroveren?

Jubilaris De Roon

"Je zou kunnen zeggen: 'als De Roon het kan, kan iedereen het'", spotte Marten de Roon toen op de persconferentie van vandaag zijn jubileum ter sprake kwam. Tegen Oostenrijk speelde de middenvelder namelijk zijn 25e interland voor Oranje. Toch is hij ook trots op de mijlpaal. "Het voelt als een voorrecht hiervan deel uit te mogen maken", vertelde De Roon, die in 2016 zijn interlanddebuut maakte. "Als ik kijk hoe we met elkaar omgaan, de manier waarop we werken en hoe nieuwe spelers worden opgevangen, vind ik dat heel mooi."

Cursus 'omgaan met kritiek'

"Hij is naar Italië gegaan om te leren verdedigen, maar ik denk dat hij toch nog weinig heeft opgestoken daar." Het was felle kritiek van Marco van Basten aan het adres van Matthijs de Ligt. Toch heeft de verdediger het uitstekend opgevat. Op het persmoment van vrijdag gaf hij aan de kritiek ter harte te nemen en te gebruiken om zichzelf te verbeteren. Zeker wanneer het van Van Basten komt. "Als iemand als meneer Van Basten kritiek levert, dan luister je daar wel naar." Een knap lesje omgaan met kritiek van De Ligt!

Elite Frenkie

Frenkie de Jong was een van de meest opvallende spelers van Oranje bij de overwinning op Oostenrijk. De Barcelona-middenvelder was niet van de bal te krijgen en liet opnieuw enkele van zijn bekende dribbels zien. Vijf om precies te zijn, zo telde Opta, evenveel als in het duel tegen Oekraïne. Dat blijkt een zeldzaamheid, want de laatste speler die dat aantal geslaagde dribbels in twee achtereenvolgende EK-wedstrijden liet zien, was Franck Ribéry, op de editie van 2012. Sterker nog: voor de keren daarvoor moeten we terug naar 2004 (Cristiano Ronaldo) en 2000 (Zinédine Zidane en Luís Figo). Een plek in een zeer bijzonder rijtje dus voor de 24-jarige dribbelaar.

Schermen toegestaan

Er is vanaf volgende week zaterdag weer een hoop meer mogelijk, zo maakten Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jong vanavond bekend. Met het oog op het EK is dat ook uitstekend nieuws. Vanaf binnenkort kunnen namelijk weer wedstrijden op schermen in kroegen en cafés bekeken worden. Dat betekent dat de wedstrijd van het Nederlands elftal in de achtste finale in Boedapest tegen de nummer drie van Groep D, E of F op grote schermen te zien zal zijn.

Oranje op socials

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen