Dramatische uitschakeling Turkije is ook erg slecht nieuws Oranje

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

20 juni 2021 – Het Europees kampioenschap van Turkije is geëindigd in een ware nachtmerrie. Na nederlagen tegen Wales en Italië ging het zondagavond ook tijdens de allerlaatste tegen Zwitserland mis (3-1). Verder dan een fraaie treffer Irfan Kahveci, die vlak voor tijd door Orkun Kökcü werd vervangen, kwam het niet. De nederlaag is ook slecht nieuws voor het Nederlands elftal.

Dramatische uitschakeling Turkije is ook erg slecht nieuws Oranje

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Dat heeft ermee te maken dat als de nummer drie uit Groep A het heel slecht zou doen en niet tot bij de beste vier nummers drie zou zitten op, het Nederlands elftal zeker geen tegenstander uit de poule des doods (Frankrijk, Duitsland, Portugal, Hongarije) zou krijgen. Daardoor was een gelijkspel zondagavond in Baku voor Oranje het beste resultaat, al wil deze nederlaag niet per se zeggen dat groepswinnaar Nederland sowieso een ploeg uit poule F treft.

Maar een gelijkspel zat er ook zondagavond eigenlijk nooit echt in, ondanks een goede start van Turkije. Ze hadden een paar mogelijkheden, maar deze werden tegengehouden door de Zwitserse verdediging. Aan de andere zijde was de eerste poging raak. Door slecht verdedigingswerk kon de beweeglijke Breel Embolo de bal oppikken, waarna even later zijn aanvalspartner Haris Seferovic na een korte draai binnenschoot.

Niet alleen de Turkse storm ging hierdoor liggen, maar ook de vele afgereisde Turkse fans werd voor even de mond gesnoerd. In deze korte fase van relatieve dominantie kon de ploeg van Vladimir Petkovic niet doordrukken, maar werd het spel van La Nati zienderogen beter. Na de recuperatie van Turkije golfde het spel dan ook op en neer, waardoor ondanks vele passingsfouten een attractieve wedstrijd ontstond. Door goed collectief verdedigen van de Zwitsers waren de Turken echter genoodzaakt om het vooral van buiten de zestien te proberen, en ondanks enkele goede mogelijkheden had Yann Sommer telkens een antwoord. De thuisploeg was ondertussen voornamelijk gevaarlijk vanuit snelle omschakelingen, maar wist slechts weinig schotpogingen te creëren.

Door een geniale ingeving van Xherdan Shaqiri waren het echter de Zwitsers die hun voorsprong na een klein halfuur uitbreidden. De potige buitenspeler, veel bekritiseerd in eigen land, krulde de bal perfect in de rechterbovenhoek en leek even later na een goede steekpass ook de 3-0 op zijn schoen te hebben. Hij vond echter Ugurcan Cakir op zijn weg, zoals de Turken ook steeds weer Sommer in de weg zagen staan van een verdiende aansluitingstreffer. Vaak genoeg gingen de Turkse pogingen echter ook kansloos over, waardoor 2-0 ook de ruststand was.

Na een kort bezoek aan de kleedkamers leek de moed de Turken in de schoenen gezakt te zijn. De felheid van de eerste helft was verdwenen, waardoor Zwitserland op de Turkse helft vaak rustig op zoek kon naar de ruimtes. Omdat Turkije daarnaast ook erg onzorgvuldig was in de opbouw, kregen de Zwitsers vele mogelijkheden. Net zoals zijn collega aan andere zijde onderscheidde Cakir zich in deze fase met enkele goede redding, waardoor de hoop na de mooie 2-1 van Irfan Kahveci weer terugvloeide in de Turkse harten.

Na een snelle counter van Zwitserland boorde Shaqiri deze hoop echter gelijk weer de grond in. Turkije vertoonde nog wat stuiptrekkingen, maar Zwitserland was met een vrije trap van Xhaka die op de paal belandde nog het dichtst bij een laatste treffer. Met vier punten hebben de Zwitsers een grote kans om de achtste finales te halen, terwijl Turkije een dramatische aftocht kent. Maar ook in Nederland had men liever een andere uitslag gezien. 

Man of the match: Xherdan Shaqiri 

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd