Kans op EK-zege Oranje stijgt: Duitsers en Portugal gepasseerd

20 juni 2021 – Na twee zeges in de groepsfase is het vertrouwen rond Oranje aanzienlijk toegenomen. Dat wordt versterkt door een berekening van statistiekenbureau Gracenote, dat het restant van het Europees kampioenschap liefst één miljoen keer simuleerde. In acht procent van de gevallen kwam het Nederlands elftal als winnaar uit de bus.

Kans op EK-zege Oranje stijgt: Duitsers en Portugal gepasseerd

Voorafgaand aan het toernooi stond het Nederlands elftal nog op de negende plek met landen die de grootste kans maakten op de eindzege, maar Oranje is inmiddels gestegen naar plek vijf. Topfavoriet blijft nog altijd België, dat de eerste twee groepsduels won en een kans van negentien procent heeft op de EK-titel. Daarmee blijft het regerend wereldkampioen Frankrijk (dertien procent) nipt voor.

Ook Italië (12 procent) en Engeland (11 procent) worden nog altijd flinke kansen toegedicht. De favorietenstatus van de Engelse nationale ploeg wordt gebaseerd op het thuisvoordeel in de mogelijke eindstrijd. Vanaf de halve finales worden de wedstrijden in het Londense Wembley afgewerkt. Aan de hand van statistieken wordt het toernooi op één miljoen verschillende manieren gesimuleerd.

Met een kans van acht procent op de overwinning blijft Nederland andere grootmachten als Portugal en Duitsland nipt voor. Het percentage van de Duitsers is na de ruime zege op Portugal (1-4) nog opgekrikt naar zeven procent, terwijl het percentage van Portugal juist kelderde naar 6 procent. Spanje maakt na twee remises volgens het databureau ook weinig kans: 6 procent.

Drie landen zijn volgens Gracenote kansloos: naast het uitgeschakelde Noord-Macedonië en Turkije kwam ook Hongarije in geen van de gevallen als winnaar uit de berekening. De Hongaren zijn ingedeeld in de poule des doods met Frankrijk, Portugal en Frankrijk.

Oranje

gerelateerd