Topcijfers en onvoldoende: dit zijn de rapportcijfers van Oranje

21 juni 2021, 19:56   Bijgewerkt: 21 juni 2021, 20:12

Het Nederlands elftal heeft de groepsfase van het Europees kampioenschap probleemloos afgesloten. Noord-Macedonië werd met 0-3 verslagen, waardoor Oranje met negen punten uit drie duels én vol vertrouwen begint aan de knock-outfase. Na iedere interland deelt FCUpdate cijfers uit. Wie waren de uitblinkers en welke spelers zakten door het ijs?

Maarten Stekelenburg - 6

Hoefde slechts eenmaal in te grijpen nadat een Noord-Macedonische vrije trap de Oranje-muur passeerde. Stekelenburg stond alweer voor de derde keer op rij tussen de palen en moest tweemaal vissen, maar de treffers van de groepshekkensluiter werden uiteindelijk afgekeurd. Pas in de achtste finales zal Stekelenburg naar verwachting écht worden getest. 

Denzel Dumfries - 6

De stoomwals op rechts denderde weer over de flank en zorgde met zijn imposante fysiek geregeld tot hoofdbrekens bij de Noord-Macedonische achterhoede. De captain van PSV kreeg voor rust een reuzenkans op zijn derde opeenvolgende treffer, maar op aangeven van Donyell Malen stuitte Dumfries op de doelman. Dumfries was ook even later ongelukkig in de afronding, maar vormde opnieuw veel Nederlands gevaar. Een halve wedstrijd had hij meer dan verdiend. 

Stefan de Vrij - 7

Werd in de rust naar de kant gehaald zodat Jurriën Timber zijn ritme kon behouden. Voor de derde interland op rij was de centrumverdediger op geen fout te betrappen en bovendien sterk in de passing. Het is bijzonder knap hoe De Vrij ervoor zorgt dat aanvoerder Virgil van Dijk niet wordt gemist. Bij aanwezigheid van VVD moest De Vrij bijna altijd plaatsnemen op de reservebank, inmiddels is hij Oranje's meest stabiele verdediger. 

Matthijs de Ligt - 6,5

Bondscoach Frank de Boer koos er voor de tweede interland op rij voor om Matthijs de Ligt als middelste man van het driemansblok te formeren. De reden daarvoor is volgens De Boer simpel: De Ligt heeft meer snelheid en kan in noodgevallen compenseren. Tegen Noord-Macedonië kreeg hij nauwelijks kansen om dat te doen, omdat Oranje niet bijzonder vaak in de problemen kwam. Wel toonde De Ligt een van zijn grootste wapens: aanvallend koppen. Kort na rust werd een machtige kopbal van de 21-jarige verdediger van de lijn gehaald.

Daley Blind - 7

Viel met name weer op met zijn sublieme passes, waarmee hij regelmatig dwars door de Macedonische defensie heen sneed: hij had 22 ballen in de 'final third'. De Ajacied zorgde er ook defensief voor dat Noord-Macedonië kon uitbreken, maar het was wel Blind die Trickovski liet lopen richting de afgekeurde openingstreffer. Zeker tegen een land als Noord-Macedonië en met een vijfmansdefensie mag dat Oranje niet overkomen. 

Patrick van Aanholt - 5

In tegenstelling tot zijn collega aan de rechterkant was Patrick van Aanholt vrij onzichtbaar in zijn tweede wedstrijd als basisspeler op het EK. De linksachter van Crystal Palace was zelfs regelmatig vrij slordig aan de bal. Toch lijkt Van Aanholt niet te hoeven vrezen voor het verliezen van zijn plek: concurrent Owen Wijndal zat vanavond niet eens bij de wedstrijdselectie. Alleen Daley Blind lijkt Van Aanholt de komende wedstrijd(en) als linksback nog uit de basis te kunnen houden.

Frenkie de Jong - 7,5

Hoefde het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië veel minder op sleeptouw te nemen dan in de eerste twee duels, maar was opnieuw de regisseur op het middenveld. Als verdeelstation versnelde hij het aanvalsspel, terwijl hij zich met technische hoogstandjes regelmatig redde uit penibele situaties. De Jong heeft van alle spelers van Oranje de meeste minuten achter zijn naam, maar maakte opnieuw bijna de volledige negentig minuten vol: tien minuten voor tijd kwam Cody Gakpo voor hem in het veld.

Ryan Gravenberch - 6

Oogde zeker in de openingsfase wat onwennig en was ongelukkig in zijn passing, maar toonde bij vlagen aan over exceptionele kwaliteiten te beschikken. Ondanks zijn flinke lengte (1,90 meter) is Gravenberch technisch zeer vaardig. Toch zal hij niet terugblikken op een sterk basisdebuut op het Europees kampioenschap, ondanks dat hij betrokken was bij de 2-0 én een heel fraaie Zidane-draai had in de zestien van Noord-Macedonië. Maar of het genoeg is om De Roon van zijn troon te stoten? 

Georginio Wijnaldum - 8

Met twee treffers was Georginio de grote man aan de kant van het Nederlands elftal. De middenvelder van Paris Saint-Germain verhoogde zijn totaal naar 25 interlandgoals en passeerde daarmee ex-topaanvallers Marco van Basten en Dirk Kuyt. Zijn sublieme samenwerking na rust met Memphis zal in het land de discussie inleiden waarom Oranje niet standaard op deze manier speelt.

Memphis Depay - 7

Na twee lastige optredens op rij was Memphis eindelijk bij vlagen weer uitblinker van het Nederlands elftal. De kersverse aanwinst van FC Barcelona zette zijn ploeg koeltjes op voorsprong en was continu aanspeelbaar. Ook zijn assist op Georginio Wijnaldum bij de 0-2 was van grote waarde. Memphis was bij alle drie de Oranje-goals betrokken en tankte daarmee vertrouwen richting de knock-outfase.

{image[348752][right-half][]}Donyell Malen - 7,5

Het was de PSV'er die een grote rol speelde in de openingstreffer, door na een vlijmscherpe counter aanvalskompaan Memphis in scoringspositie bracht. Ook bij de derde goal was hij betrokken. In één voetbeweging zette hij Memphis oog in oog met de doelman. Memphis faalde, maar Wijnaldum prikte raak. De samenwerking tussen Memphis en Malen had wat tijd nodig, maar raakte zeker na rust op stoom.

Wissels

Steven Berghuis - 7

Het grootste slachtoffer van het veranderde systeem luistert naar de naam Steven Berghuis. Omdat er in de plannen geen ruimte is voor buitenspelers, moest Berghuis in de eerste twee duels toekijken vanaf de bank. Tegen Noord-Macedonië kwam hij in de rust binnen de lijnen en zal hij zijn bondscoach aan het denken hebben gezet. Met zijn traptechniek is iedere voorzet gevaarlijk, terwijl hij zelf ook hard op zoek was naar een treffer.

Jurriën Timber - 6,5

Razendknap hoe de pas net twintigjarige Ajacied bij Oranje speelt alsof hij al jaren tot de selectie behoort. Timber speelt met bravoure, legt risico in zijn passing, maar is zelden op een foute bal te betrappen. Zeker tegen sterkere tegenstanders als Frankrijk of Portugal kan Timber een interessante optie zijn als rechtsback. Op die positie kwam de mandekker na rust niet in de problemen.

Quincy Promes - speelde te kort voor een beoordeling

Wout Weghorst - speelde te kort voor een beoordeling

Cody Gakpo - speelde te kort voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen