'Big smile' bij De Boer: "Natuurlijk zeer tevreden"

21 juni 2021, 20:58

Met negen punten uit drie wedstrijden plaatste het Nederlands elftal zich zeer overtuigend voor de knock-outfase van het EK. Nadat eerder al werd gewonnen van Oekraïne en Oostenrijk, was het maandagvond met 0-3 te sterk voor Noord-Macedonië. Frank de Boer vertelt tegenover de NOS zeer tevreden te zijn met hoe zijn ploeg in het toernooi groeit.

De wedstrijd tegen Noord-Macedonië was slechts een formaliteit, waardoor het voor Oranje lastig was om volle bak te gaan. "Het allerbelangrijkste is dat we vanavond alles heel gehouden hebben. Sommige jongens hebben eindelijk negentig minuten in de benen nu. Dat stemt mij in ieder geval positief. Natuurlijk ben ik zeer tevreden. Je hoopt dat ze 100% gemotiveerd zijn en ook dat ze geen onnodige gele kaarten pakken. Daar houd je onbewust toch wel rekening mee in je hoofd. De eerste helft waren we bij vlagen te slordig waardoor we Noord-Macedonië in de wedstrijd hielpen."

Na de slordige eerste helft gooide De Boer het om naar 4-3-3 en bracht bij onder meer Steven Berghuis in de ploeg. "De tweede helft hadden we minder balverlies. Dan geef je ook aan: als je niet steeds in de omschakeling wilt komen, dan zul je zuiniger moeten zijn. In de eerste helft hebben we ook genoeg kansen gecreëerd, laat dat duidelijk zijn, maar de tweede helft zijn we niet meer zo slordig geweest."

Voor De Boer lagen er dus ook volop mogelijkheden om wat te experimenteren met de opstelling. Zo begon niet Wout Weghorst maar Donyell Malen in de spits. "Je probeert combinaties zoals Memphis en Donyell (Malen, red). Bij vlagen zag dat er hartstikke goed uit." De bondscoach wilde echter nog niets loslaten over hoe het spitsenduo (of trio) er in de volgende wedstrijd uitziet. "Dat zien we wel. Dat hangt ook van de tegenstander af. Ik kijk naar wat het beste team is en dat hoeven niet per se de beste spelers te zijn."

"Het team dat de meeste kans heeft om te winnen, stel ik op. Het kan ook zo zijn dat we een aanspeelpunt nodig hebben en daar is Wout de ideale man voor." Zo ziet De Boer dat zijn elftal steeds beter op elkaar ingespeeld lijkt te raken. "We staan er goed op in ieder geval. Ik weet niet of het wervelender was dan tegen Oekraïne. Toen verloren we de bal wel minder op het middenveld. Toch denk ik dat we op alle aspecten wel progressie hebben geboekt."

Lees ook: Memphis blij met Malen: "Het beviel best wel goed"

Het is dus nog even afwachten of de trainer in de volgende wedstrijd voor 5-3-2 of voor 4-3-3 zal kiezen. "Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit. We spelen nog steeds met een back die heel hoog staat aan de ene kant, alleen staat er nu een rechtsbuiten in plaats van een hoge back aan de andere kant. Voor mij hoeft het geen discussie te worden. Het gaat erom hoe je het invult", sluit hij af.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen