Janssen ziet oorzaak defensieve kwalen: "Dan is Blind best zwak"

21 juni 2021, 22:04

Op papier leek het een zeer eenvoudige avond voor het Nederlands elftal. Er werd met 0-3 gewonnen van Noord-Macedonië en zonder problemen stroomt het door naar de knock-outfase. Toch bleek Oranje in de praktijk ook zeer kwetsbaar achterin, net als tegen Oekraïne ook al bij vlagen duidelijk werd. Theo Janssen zat als analist bij Studio Europa en ziet een duidelijke oorzaak voor de defensieve problemen.

Volgens de oud-middenvelder is Daley Blind de zwakke schakel in de vijfmans-defensie. "Blind heeft aan de bal natuurlijk heel veel kwaliteiten. Daarom staat hij er ook. Hij gaf ook een geweldige pass op Memphis en dat is een grote kwaliteit die hij heeft. Ook had hij een prachtige tackle bij de 0-1 van Oranje." Zo was Janssen wel enthousiast over de voetballende kwaliteiten van Blind, alleen zonder bal zag hij problemen.

"Maar dan komt zijn zwakte: het verdedigen van ruimtes. Bij het eerste afgekeurde doelpunt wil hij zijn man overgeven, terwijl hij gewoon moet meelopen. Dan gokt hij erop naar binnen te komen en dan heeft hij gewoon geluk dat het buitenspel is." Naast dat moment is er ook nog een terugkerend verhaal en dat is de snelheid van Blind. "Hij dekt wel door op het middenveld, maar dan komt hij gewoon handelingssnelheid tekort, dan komt hij snelheid tekort en dan is hij gewoon best wel zwak."

Lees ook: Oranje pas na omschakeling 4-3-3 tot wervelende zege

Nu speelde Oranje in de groepsfase met Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië nog niet echt tegen de toplanden, maar dat dreigt in de volgende ronde wel het geval te zijn. "Tegen een grote tegenstander moet je gewoon minder ruimte weggeven. Als hij in een grote ruimte moet spelen, komt hij tekort. Hij staat wel goed, maar als hij tegen Mbappé speelt, gaat hij dat nooit kunnen belopen. Dat is ook de reden dat De Ligt in het midden speelt, want dan kan hij nog wat repareren."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen