De Kromme kraakt speelwijze Oranje: "Dat is toch ongelooflijk?"

22 juni 2021 – Willem van Hanegem is van mening dat Oranje veel beter had moeten spelen tegen Noord-Macedonië. Nadat bondscoach Frank de Boer zijn systeem had gewijzigd naar 4-3-3 maakte zijn ploeg via Georginio Wijndalum twee doelpunten. Als het aan De Kromme ligt, gaat De Boer vanaf nu altijd in die formatie spelen.

De Kromme kraakt speelwijze Oranje: "Dat is toch ongelooflijk?"

"Al die trainers hoeven mij niks meer te gaan vertellen", aldus Van Hanegem in gesprek met Hans Kraaij Junior van ESPN. "Dit elftal komt, met al die kwaliteiten en dit systeem, bijna niet in de zestien. Er moet een rechtsback mee naar voren komen om de doelpunten te maken. Er stonden zes spelers van Oranje de bal naar elkaar te spelen met de 37-jarige Pandev er tussen. Die was daar helemaal in z'n uppie. Dat is toch ongelooflijk? Zorg nou dat je godverdimme met je elftal aan de andere kant bent."

In de tweede helft liep het volgens de Zeeuw veel beter omdat De Boer eindelijk van systeem wisselde. De bondscoach bracht buitenspelers Steven Berghuis, Quincy Promes en Cody Gakpo binnen de lijnen. "Dan zie je Wijnaldum ineens in de zestien komen. Iedere keer waren er daar drie tot vier mensen. Dat kwam omdat ze 4-3-3 gingen spelen. Dan gaat het allemaal gemakkelijker. De spelers vinden elkaar en kunnen naar voren spelen."

Het lijkt er echter op dat De Boer komende zondag weer gewoon terug gaat vallen op zijn 532-systeem met twee diepe spitsen en twee wingbacks. Dan speelt Oranje in Boedapest de achtste finale van het EK. De tegenstander is nog niet bekend, maar de kans is groot dat er in de Puskás Aréna een wedstrijd tegen angstgegner Portugal gaat plaatsvinden. Woensdagavond zijn alle beslissingen gevallen en weten we wie Oranje zal tegenkomen.

Oranje

gerelateerd