Sparta
0 – 0
SC Cambuur

Oranje-dagboek #12: Malen klopt op deur, statement Wijnaldum

22 juni 2021 – Voor de derde keer tijdens dit EK kon Oranje vandaag nagenieten van een overwinning. Na de 0-3 zege op Noord-Macedonië kan de focus volledig op de achtste finale, waarvoor bondscoach Frank de Boer goed zal moeten nadenken over zijn formatie en waar het de vraag is of Oranje Spanje nog moet willen treffen. Ook werd er voor dat duel een statement aangekondigd. 

Oranje-dagboek #12: Malen klopt op deur, statement Wijnaldum

Malen maakt het De Boer moeilijk
De verbazing was groot toen Wout Weghorst in maart niet door Frank de Boer werd opgeroepen voor Oranje, maar drie maanden later is juist de basisplaats van de spits onderwerp van discussie. De wedstrijd tegen Noord-Macedonië ging nergens meer om en dus was het de ideale gelegenheid om Donyell Malen aan het werk te zien op de positie van Weghorst. Het goede optreden van de PSV'er - samen met zijn eerder invalbeurten - roepen nu de vraag op of Malen niet sowieso de ideale tweede spits is in het 5-3-2-systeem.

Luuk de Jong blesseert zich op training
Daags nadat Oranje ook de derde groepswedstrijd winnend afsloot, volgde ook minder goed nieuws. Luuk de Jong raakte op de training in een duel met Cody Gakpo geblesseerd. Op beelden van ESPN was te zien hoe na het duel bleef liggen, aan zijn knie voelde en uiteindelijk strompelend het trainingsveld verliet. Over de ernst van zijn blessure is nog niks bekend, maar wordt ongetwijfeld vervolgd...

Verhoudingen met Spanje staan op scherp
Moet Nederland nog steeds hopen op Spanje als tegenstander in de achtste finale? Dat werd in de studio van de NOS geopperd door Rafael van der Vaart, maar zijn uitspraken hebben inmiddels ook Spanje zelf bereikt. Sergio Busquets en Koke hebben - met referenties naar de WK-finale van 2010 - hard uitgehaald naar de voormalig Oranje-international. "We zullen het onthouden en gebruiken als motivatie, vooral als we later in het toernooi tegen Nederland spelen", zo dreigde laatstgenoemde. 

Wijnaldum maakt statement namens Oranje
In een week waarin Duitsland bij de UEFA en Hongarije onder druk stond omdat het zich wilde uitspreken tegen homofobie en discriminatie, heeft ook Oranje van zich laten horen. Nederland zal de achtste finale in Boedapest afwerken en daar wil de ploeg een statement maken. Dat wordt gedaan door aanvoerder Georginio Wijnaldum, die een speciale aanvoerdersband met de tekst 'One Love, voetbal verbindt' zal dragen. "Wij hopen zo iedereen die zich waar ter wereld gediscrimineerd voelt, te steunen", sprak de aanvoerder. 

Oranje op socialsOranje

gerelateerd